ЛИТУРГИЈA У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЛИТУРГИЈA У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ"Светлост Христова просвећује све"

У четвртак 08. децембра 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Саслуживали су му старешина Светотројичког храма протојереј Милић Марковић, професор крагујевачке богословије Св. Јован Златоусти јереј Владан Костадиновић, јереј Дејан Марковић и јереј Александар Сенић. Литургији су присуствовали ученици Политехничке школе у пратњи својих вероучитеља.

Након Свете Архијерејске Литургије, верни народ је присуствовао резању славског колача јереја Александра Сенића, који прославља Светог Климента Римског као крсну славу.

Владика је у беседи поучио верни народ да остане у вери и светлости, јер сваки човек који се дотакне Христа постаје светлост. Сваки човек је позван на светлост Христову. Шта је особина светлости? Кад светлост настане, тама нестаје. Исто тако, ако имамо Бога у себи и живимо по заповестима, значи да живимо у светлости и да таме више нема. Ако смо у светлости ми је ширимо другима, и исто тако ако нисмо у светлости, онда смо у тами и ширимо је на људе око нас. Човек који има Бога у себи светли не само себи, већ и људима око себе. Када човек не живи са Богом и када нема Бога у себи, цело његово биће је у мраку и зато нам је дан Христос да светли у нама. Сваки хришћанин који живи Христом је апостол, а апостол значи посланик који има задатак да сведочи светлост Христову која је дошла на овај свет. Сва истина људског живота садржана је у речима: "Светлост Христова просвећује све". Господ је рекао да смо ми призвани у светлост, а када смо призвани не смемо занемарити тај позив. Човек је највећи губитник када не прихвати тај позив и када нема Бога у себи, а нема Бога у себи када неће да отвори своје срце. Зато имајмо Бога у срцу, тако што ћемо бити добри људи чистог срца. а имаћемо Бога у срцу ако се потрудимо да будемо добри људи, да имамо чисто срце. "Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети" (Мт. 5,8). Нека овај божићни пост помогне да очистимо себе. Да заблагодаримо Богу што нам је себе предао како би нас увео у светлост.

Милош Тодоровић, студент Православног Богословског факултета у Београду