СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ НА ДЕТИНЦЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ НА ДЕТИНЦЕЊегово Преосвешенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је по освештаној традицији Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому на Детинце. Преосвећеном владици су саслуживаликрстоносни протојереји др Зоран Крстић и мр Рајко Стефановић, презвитери Немања Младеновић и Александар Мирковић, и ђакон Милош Ђурић. Сам празник Детинаца ове године прослављен је заједно са прослављањем светог Саве Освећеног, чија се икона налази у трону насупрот епископскоп трона у храму светог Саве.

Мноштво верника испунило је аеродромски до последњег метра. У мору аеродромских парохијана посебно су се истицали ученици ОШ „Мирко Јовановић“ који су се одазвали позиву вероучитеља Предрага Обровића и ђакона Милоша Ђурића и у пратњи дела својих наставника и учитеља дошли у свети храм.

На Литургијске прозбе одговарао је хор „Свети Сава“ којим је дириговао презвитер Иван Антонијевић.

По благослову шумадијског Првојерарха владике Јована, окупљеним верницимасе беседом обратио протонамесник Немања Младеновић. Речима љубави и топлине, отац Немања је поздравио најпре нашег владику, а потом и све окупљене вернике обраћајући се пре свега окупљеној деци. У својој беседи, свештеник Немања се обратио окупљенима речима и терминима који су познати данашњим тинејџерима и показао испразност савременог начина живота у поређењу са пуноћом живота у Христу. Нагласио је да савремен начин живота који данашња омладина води, акоји обилује игрицама и друштвеним мрежама је само синтетичка храна којом се хранимо насупрот оне праве, природне за којом вапије човеково биће, а то је живот у љубави са Богом и ближњима, а то пре свега остварујемо на свештеној Трпези Литургијског окупљања.

Беседа јереја Немање Младеновића

Готово сва деца и окупљени верници узели су учешћа у Тајни Христовој примајући Тело и Крв Христову.

Након Литургије, владика Јован је окупљеној деци у знак благослова поделио Крстиће и иконице светог Саве Освећеног, након чега је организовано послужење за све окупљење.