СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ уторак 10. јануара, када наша Света Црква прославља Светих 20 000 мученика Никомидијских, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци уз саслуживање: протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, Архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михајловића, Архијерејског намесника лепеничког протојереја-ставрофора Саве Арсенијевића, Архијерејског намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, Архијерејског намесника јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, Архијерејског намесника колубарско-посавског протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, Архијерејског намесника космајског протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, Архијерејског намесника бељаничког Вида Милића, Архијерејског намесника крагујевачког протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Јаћимовића.

По прочитаном Јеванћељу Преосвећени се обратио присутнима честитајући им рођење Христово које је преломни период у историји света, како то кажу Свети Оци Цркве, рођење Христово је ново стварање света. Свети Јован Златоусти каже да је Божић основ свих празника; да није Божића не би било ни других празника. Божић је помирење Бога са човеком и човека са Богом. То што се Христос родио у пећини треба да нас подсети да Његово рођење треба да прослављамо сваког дана, а не само једном годишње. Треба да га прослављамо у срцу, јер онај који доживљава Божић у срцу тај стално проверава себе, своје поступке и свој живот. Рођењем је поново враћен рај, који је изгубљен прародитељским грехом, који губимо свакодневним гресима. Тако су наша имена уписана у књигу живота. О томе нам говори данашње Јеванђеље, када Христос говори својим ученицима да се не радују што им се и нечисти духови покоравају, већ да се радују што су њихова имена уписана у књизи живота. Зато је најбитније да се трудимо да својим неделима не избришемо своје име из књиге живота, јер ако избришемо своје име Христос ће нам рећи „Не познајем те, нема те у мојој књизи“. У таквом човеку се Христос није родио, он је на Литургији физички присутан, али мисли његове ко зна куда лутају. У књизи живота пред Богом су живи они који слушају реч божију и извршују је, а мртви су у духовном смислу они који не слушају реч Божију, или је слушају, а не испуњавају. Живи су христоносци, они не живе себично-саможиво, већ угледајући се на Христа све деле са другима. На самом крају Преосвећени је позвао све да не прослављамо Божић једном годишње, већ да наша срца буду Витлејемска пећина у којој се рађа Христос.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Литургијско сабрање је настављено трпезом љубави, коју је организовао господин Борисав Јелић, након које је отпочела редовна седница Архијерејских намесника шумадијске епархије.

Александар Јаћимовић, ђакон