ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА И 40 – ДНЕВНИ ПАРАСТОС ВЕРУОЧИТЕЉУ ДРАГАНУ СТЕПКОВИЋУ У САРАНОВУ

ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА И 40 – ДНЕВНИ ПАРАСТОС ВЕРУОЧИТЕЉУ ДРАГАНУ СТЕПКОВИЋУ У САРАНОВУПоводом четрдесет дана од упокојења вероучитеља Драгана Степковића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 17. јануара 2017. године, у родном месту Саранову Свету Архијерејску Заупокојену Литиргију и парастос.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесници протојереји-ставрофори Миладин Михаиловић и Сава Арсенијевић, протонамесници Горан Живковић, Дејан Шишковић и Влада Бранисављевић и јереј Дејан Марковић, уз саслужење протођакона Ивана Гашића и ђакона Божидара Васиљевића.

Преосвећени Владика Јован у својој богонадахнутој беседи поучио је верни народ тумачећи одељак из Јовановог јевенђеља “Ја сам врата, ако ко уђе кроза ме спашће се, ући ће и изићи ће, и пашу ће наћи”. Владика је рекао да пут нашег спасења јесте пут који води ка Христу. Господ Исус Христос је дошао, оваплотио се, да би нама поново отворио врата која је човек затворио када је престао да слуша Бога. Да Господ није дошао, ми бисмо остали ван Бога, били би у вечној смртности. Не би знали шта су Хришћанске врлине које човека чине човеком. Једино име са којим се ми спасавамо јесте Христос.

Покојни Драган је био човек Цркве, живео је у Цркви, а то значи да је имао љубави у себи. Драган није био рукоположен у чин свештеника у овој земаљској Цркви, али он сада служи Богу. Он је веровао у Христа и Његово Васкрсење, између осталог рекао је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије и парастоса у храму, Епископ Јован је са присутним свештенством служио помен над гробом покојног Драгана у порти сарановачке цркве.

Протонамесник Дејан Шишковић