ПРАЗНИК СВЕТЛОСТИ И ПРОСВЕЋЕЊА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРАЗНИК СВЕТЛОСТИ И ПРОСВЕЋЕЊА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУНа Празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма са протојерејем–ставрофором др Зораном Крстићем, ректором Богословије «Свети Јован Златоусти», и старешином Саборног храма протојерејем–ставрофором Заријем Божовићем.

Сваке године ми се молитвено сећамо Богооткривења – Богојављења, дана у који се Господ крстио на реци Јордану, ради нас и ради нашега спасења.Величанствен призор! Бог се јавио људима у свој пуноћи. Открио им се на најпотпунији могући начин. Један Бог у три лица. Јединица у Тројици. Као увод у Водоосвећење, слушамо песму која својом садржином и мелодијом снажно оживљује успомену на прво водоосвећење: „Глас Господњи на водама, вапијући говораше, приђите сви примите Духа Премудрости, Духа Разума, Духа Страха Божија, који се јави Христу“. У својим молитвама ми призивамо Духа Светога, који је осветио реку Јордан, да сиђе на воду коју освећујемо, за освећење наше, за освећење наших домова.

По речима Светог Јована Златоустог: «Он се крштава, а ја скверну скидам са себе! На Њега Дух Свети силази, а мени се даје опроштај грехова! За Њега сведочи Отац да Му је Син љубљени, а ја постајем син Божји због Њега! Њему се небеса отварају, а ја улазим у њих! Јавља се вишње царство Крштавајућег се, и ја га наслеђујем! Глас Очев би к Њему, а мене позива! Он му је по вољи, а мене пригрљује!И ја славим Оца који је одозго говорио, Сина који се доле крстио, и Духа који је као голуб сишао, Једног у Тројици Бога, коме се и клањам вавек.»

После евхаристијског сабрања, Владика Јован у порти Саборног храма извршио је Велико водоосвећење. Мноштво верног народа је присуствовало Евхаристијском сабрању и водоосвећењу, после којег је свако узео освећену Богојављенску воду по својој потреби: да се очисти, да се исцели од болести, да би њоме благословио дом свој.

Срећко Зечевић, протонамесник