ЈУБИЛАРНА 10. СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ЈУБИЛАРНА 10. СВЕТОСАВСКА СВИТА у АРАНЂЕЛОВЦУУ уторак, 24. јануара 2017. године, са почетком у 17 часова у Аранђеловцу, одржана је Светосавска Свита. ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца је десети јубиларни пут на посебан начин прославила свесрпску славу - Светога Саву. Сви ученици и запослени у школи организовали су Светосавску свиту, јединствену манифестацију-поворку костимираних ученика, на чијем је челу била кочија са ученицима који су представљали светог Саву, Стефана Немању и његову супругу Ану.

Свити је присуствовао и Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, са свештенством орашачког намесништва. Владика Јован је са директором школе Зораном Радовановићем био у кочији која је предводила ову велелепну колону осветљену бакљама, ношених од стране ученика.

Праћена од великог броја аранђеловчана, по снегу и температури од десет степени испод нуле, Свита је прошла читавом главном улицом до парка Буковичке бање, где је на Отвореној сцени у парку одржана приредба која је за тему имала православни пут нашег народа.

На почетку програма на отвореној сцени Владика Јован се обратио ученицима и наставницима. Том приликом уручио је две грамате, директору школе Зорану Радовановићу за ревност и старање о Цркви као и за уређење просвете и основној школи „Свети Сава“ из Аранђеловца за посебан допринос у развоју верске наставе као и за труд у организовању Савиндана.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У програму је учествовало свих 450 ученика школе са својим учитељима и наставницима, који су нам кроз програм истакли своје поруке: „Шетамо, јер не желимо да стојимо у месту. Осврћемо се на прошлост, јер не желимо да изгубимо будућност. Хоћемо живот у вечности – следимо пут светога Саве“.

Ове године Свити су се придружили и ученици ОШ „Милош Обреновић“.

Светосавска свита се традиционално одржава уз помоћ и подршку Општине Аранђеловац, Коњичких клубова из Аранђеловца и удружења СВИБОР из Београда.