САВИНДАН ПРОСЛАВЉЕН У ТОПОЛИ

САВИНДАН ПРОСЛАВЉЕН У ТОПОЛИПразник посвећен највећем српском светитељу окупио је у Карађорђевој цркви у Тополи велики број верујуће деце која су дошла у свети храм да својим умилним гласом и светосавским рецитацијама подсете на лик и дело Растка Немањића, на духовно савршенство грешног монаха Саве и на непролазну славу и светост првог Архиепископа српског.

Литургијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић уз саслужење протонамесника Остоје Пешића, протонамесника Александра Петровића и ђакона Уроша Костића.

Литургијске химне појали су чланови црквеног хора Опленац предвођени диригентом Маријом Ракоњац, док су деца на литургијске прозбе умилно одговарала појући Господи помилуј.

Сјединивши се са божанским и животворним Христовим тајнама, након свете Литургије и чина резања славског колача, ђаци ОШ Карађорђе отпевали су Химну Светом Сави и испред велелепног иконостаса, достојанствено и поносно стојећи, поновили све оне лепе речи, стихове и приче које вековима красе нашег духовног оца Саву.

У организацији тополске црквене општине свако дете добило је један од стотину двадесет пакетића колико је било припремљено за ову свечану прилику. Овим путем свештенство храма Рођења Пресвете Богородице се захваљује колачарима господину Раденку и госпођи Славици из Божурње који су у Тополи посебно познати по широком срцу и љубави коју пружају деци ометеној у развоју и деци без родитељског старања. Захваљујући њима приређена је трпеза љубави за све окупљене вернике.

Урош Костић, ђакон