ПРОСЛАВА СЛАВЕ ЗАНАТЛИЈА СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ У ЛАПОВУ

ПРОСЛАВА СЛАВЕ ЗАНАТЛИЈА СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ У ЛАПОВУЛапово има лепу, вишедеценијску традицију прославе славе занатлија на дан светог Атанасија Великог. Сваке године на овај дан велики број вредних занатлија се окупља у храму и сече се славски колач, а затим се организује свечани ручак. Тако је било и ове године са тиме да је сада духовна радост била далеко већа зато што је по позиву колачара Зорана Јовановића дошао Епископ шумадијски Јован који је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Параскеве.

Епископу су саслуживали свештеници архијерејског намесништва рачанског, њих осам са Архијерејским намесником рачанским протојерејем-ставрофором Миладином Михаиловићем на челу, а са њима и ђакони Иван Гашић и Божидар Васиљевић.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао пригодну беседу у којој је нагласио Христове речи апостолима у којима им је рекао да су они светлост свету, али то не важи само за њих већ за све хришћане под условом да су просвећени крштењем које су примили. Као што верник гледа да одржи светлост свеће када дува ветар тако треба и да гледа да не угаси у себи ту светлост божију. Он је затим нагласио да смо сви одговорни за све и да не треба да будемо незаинтересовани за туђе грехове већ да треба да будемо свети јер свети Павле хришћане у посланицама и назива тим именом. Својим животом треба да побуђујемо и друге да прослављају Бога-даље је нагласио Епископ рекавши да ваљан пример има већу моћ него речи. Он је даље говорио о животу великог светила православља светог Атанасија Великог, како о његовом страдању и прогонствима за веру тако и о чињеници да он није ни осуђивао ни роптао против својих прогонитеља. Владика је даље рекао да светлост Христова просвећује свакога човека али да и ми треба да светлимо хришћанским животом и да постајемо свети испуњавањем Христових заповести.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве Епископ Јован је пресекао славски колач који је припремио овогодишњи колачар Зоран Јовановић, иначе велики добротвор лаповске цркве јер је својим прилозима урадио осветљење у порти као и северну и јужну капију. Затим је уследио свечани ручак коме је присуствовао велики број лаповских занатлија и тако је завршено ово дивно духовно сабрање.

Протонамесник Горан Живковић

ПРОСЛАВА СЛАВЕ ЗАНАТЛИЈА СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ У ЛАПОВУ - ВИДЕО