ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА ДРАГОЦВЕТУ

ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА ДРАГОЦВЕТУУ суботу 4. фебруара 2017. године, а на празник светога Апостола Тимотеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литругију у цркви Светог Николаја Мирликијског у Драгоцвету, архијерејско намесништво беличко.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протосинђел Николај (Младеновић), настојатељ манастира Саринца, протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, Архијерејски намесник белички, протојереј Александар Гајић, парох јагодински, и јереј Рашко Стјепановић, парох крагујевачки.

Након читања Светога Јеванђеља, Владика Јован је одржао богонадахнуту беседу о значају хришћана у овоме свету и о дару који им је Бог дао, а то је да преображавају свет преображавајући себе. Да је човек позван да рађа плодове кроз стваралаштво, а то су добра дела. То може постићи само у Цркви кроз веру, ревност, љубав и прегнуће. Христос сабира своја стада у Цркви и чува их. Епископ је нагласио важност Христове жртве рекавши: "Ко није свестан жртве Христове тајне неће бити свестан жртве другог човека према њему самоме. Подсетио је верни народ на речи Христове да "овај свет у злу лежи", да је тешко бити хришћанин и да то никада није било лако. Христос сабира словесно стадо своје у Цркву своју, а да би се спасили хришћани приносе свој подвиг. Као један од највећих врлина, Владика Јован навео је пост. Али, не пост у самом физичком смислу, већ пост целим бићем. Владика је овај свет упоредио са шумом, из које непрестано вребају опасности и изненађења. Хришћани не треба да се Христа сећају само у потешкоћама, већ да Христом непрестано живи, да га увек имају у својим умовима. Говорећи о животним искушењима, Владика је навео као најдивнији пример Праведнога Јова, који чврсто остаде уз Господа, не одступајући ни часа од њега, па га касније, због великог смирења и трпљења, Господ вишеструко награђује.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број верних.

По завршетку Свете Литургије, Епископ Јован благословио је присутни народ, након чега је уследила Трпеза љубави, уз коју је настављено заједничарење.

Парох драгоцвечки јереј Срђан Кандић

ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА ДРАГОЦВЕТУ - ВИДЕО