ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЛАШКОМ ДОЛУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЛАШКОМ ДОЛУ"Покајањем отвори нам врата Животодавче…"

На празник Светог свешеномученика Климента Анкирског, 5. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Јована Богослова у Влашком Долу уз саслужење протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, архијерејског намесника јасеничког, протонамесника Далибора Новаковића, протонамесника Слободана Сенића, јереја Дејана Ненадовића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Јаћимовића.

На литургијске прозбе, уједињени молитвом и љубављу одговарао је хор богословије Св. Јована Златоустог под вођством свог професора Немање Старовлаха као и дечији хор Св. Врачи под вођством свог вероучитеља Бојана Стојадиновића и окупљени верници.

Током Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је крстио малу Николију, ћерку парохијског свештеника Срђана Ковачевића, протонамесника.

Окупљене епархијане владика Јован је очински поучио објашњавајући значење Свете тајне Крштења, као и значај припремних недеља пред пост, тумачећи новозаветну причу о Митру и Фарисеју. “Црква ставља испред нас два човека Митра и фарисеја, да бисмо се ми запитали коме припадамо; или ономе фарисеју који се лажно Богу молио; или ономе Митру – грешнику, који када је осетио Милост Божију узвикну је - Боже милостив буди мени грешноме! Дакле, данас нам Црква показује једног грешника и једног покајника... Нема човека у коме нема гордости као у овоме фарисеју. Гордост је основ и зачетак свакога греха... Гордост је опасан духовни мач”. Владика је посебно нагласио да: “Кроз смирење може сваки од нас да задобије Царство Небеско, као што са гордошћу губимо Царство Небеско. Зато нам црква и ставља ову двојицу (Митра и фарисеја) као пример... Онај који се смири пред Богом, смирава се и пред човеком, а онај који се не смирава пред човеком тај се не смирава ни пред Богом”. Владика је и ову прилику искористио да својим епаријанима упути неколико речи о значају молитве и поста: “Молитва и пост су нам потребни, јер су то два стуба, она огњена стуба којима се човек уздиже на небо. Молитва и пост су два крила, једно без другог не може.... када не живимо хришћанским животом ми сами себи кидамо једно крило и онда не можемо да узлетимо ка горе, ка Небу”. На крају своје надахнуте беседе, владика је позвао све окупљене да се у Недељама пред нама окрену ка Учитељу смирења и напусте гордост како би опстали на путу Спасења и Јеванђеља. Да молимо Господа за благослов и срећу, али не замо за себе, већ и за све остале, јер човек не може сам да буде срећан, већ само у заједници.

Светој Чаши је приступио велики број деце и верних.

По завршетку Свете Литургије, Епископ Јован благословио је присутни народ, након чега је уследила Трпеза љубави, коју је припремио парох други азањски Срђан Ковачевић са својом породицом уз коју је настављено заједничарење у љубави.

Бојан Стојадиновић, вероучитељ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЛАШКОМ ДОЛУ - ВИДЕО

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА