БОГОСЛОВ ЈЕ СВЕШТЕНИК КОЈИ СВЕТ ПРЕТВАРА У ЦРКВУ

БОГОСЛОВ ЈЕ СВЕШТЕНИК КОЈИ СВЕТ ПРЕТВАРА У ЦРКВУУ четвртак 07. фебруара 2017. године, када наша Црква прославља Св. Григорија Богослова, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у истоименом храму у Грошници Свету Литургију уз саслужење протосинђела Петра Драгојловића, протојереја-ставрофора Радована Чанчаревића и Зорана Митровића, те протојереја Синише Марковића, протонамесника Срђана Тешића и протођакона Ивана Гашића.

Владика је рекао да је наш примарни задатак да славимо Бога а потом и да благодаримо Богу. Ко то не зна – не зна шта је близина Богу. Свети Григорије је током целог свог живота прослављао Бога. Ми говоримо: „Диван је Бог у светима својим“ и зато се треба више Богу молити него ли се може дисати. Тада људска природа постаје јака и није подложна греху. Због тога је Црква с правом назвала Григорија: Богословом. Ово је назив, али је још више звање које не може свако да понесе, већ само онај који је цео свој ум и срце предао Богу. С тога су Бог и Црква Григорију доделили тај назив. Ако питамо себе ко је Богослов и каква је улога Богослова у нашој Цркви, трагамо за оним који говори о Богу и који живи по Богу и у Богу. Богослов је онај који се моли .Нико Христу не може прићи, ако га Бог Отац не привуче. Зато је Богослов онај који је пришао Богу и спознао Га. То није онај који је прочитао пуно књига, већ онај који Богом живи. Зато себе треба да проверавамо да ли чинимо вољу Божију и да ли живимо по Богу. Чисто срце и љубав ће нас привести да постанемо Тело Христово – Црква. Јер Богослов је онај свештеник који свет чини да постане Црква.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован је потом преломио Славски Колач чији су домаћини ове години били грошнички пароси, свештеници Душан Илић и Ненад Милојевић са председником Црквене општине Грошница и свим одборницима. Трпезом љубави у парохијском дому, Црква Божија у Грошници наставила је празновање Светог Григорија Богослова.

протођакон Мирослав Василијевић

ЛИТУРГИЈА У ГРОШНИЦИ - ВИДЕО