АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У БУКОВИЧКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У БУКОВИЧКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУДана 11. фебруара када наша Света Црква прославља спомен на пренос моштију Светог Игњатија Богоносца, Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован је у храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу служио Свету Архијерејску Литургију. Епископу Јовану су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Љубиша Ђураш, јереји Иван Теодосић и Милош Мијатовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић. У склопу Свете Литургије на данашњи дан је крштена и Јелисавета, ћерка протонамесника Дејана Тодоровића, парохијског свештеника у месту Јеловик надомак Аранђеловца.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Јован је присутне вернике поучио значају крштења и све нас окрепио веома поучном беседом. Епископ је рекао да је живот у Цркви заправо онај прави и истински живот којим треба да живимо. Благодарење Господу за све што је учинио и што чини за нас треба да нам буде свакодневница и да Бог када види наш труд, наш живот у Цркви, тада нам дарује мудрост и здравље. Ми бисмо Господу требали да будемо благодарнијер је за нас учинио то да се склонимо из таме греха и обасјао нас светлошћу својим доласком. Он нам своју љубав показује тако што нам дарује понекад и оно што не можемо да видимо, дарује нам таланте које ми требамо умножавати. Епископ Јован потом каже да све што имамо, од Господа је и то нам је дар Божији. Поучио нас је и томе да за узоре у свом хришћанском животу требамо узимати светитеље као што је Свети Игњатије Богоносац. Он је стално проверавао свој живот Јеванђељем и тако достигао висину која треба да нам буде пример. По Светом Предању, баш Свети Игњатије је био оно дете које је Господ узео у своје крило и рекао ученицима да морају бити као деца ако желе да уђу у Царство Божије. Наша Света Црква има много примера које треба да следимо а један од њих је баш Свети Игњатије Богоносац. Владика Јован је у току крштења поучио кума која је његова улога у животу новокрштене Јелисавете и рекао му да је он од данас њен духовни отац.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Данашње Литургијско сабрање су својим славопојем улепшали и чланови црквеног хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца. Након заамвоне молитве Епископ Јован је свештеника Дејана Тодоровића из Јеловика оца новокрштене Јелисавете одликовао достојанством протонамесника.

ђакон Немања Искић