ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИУ недељу, 12. фебруара 2017. године, када наша Света Црква прославља празник Света Три Јерарха и ову недељу посвећује новозаветној причи о блудном сину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Тополи, у задужбинској цркви која је посвећена истоименом празнику. Епископу су саслуживалипротојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки, пензионисани протојереј – ставрофор Драгомир Ракић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Овај храм малих димензија испунила су срца многобројних окупљених верника, а посебан допринос милозвучности литургисјких химни дали су појци опленачког хора на челу садиригентом Маријом Ракоњац.

Обраћајући се верном народу, Преосвећени Владика је у својој беседи истакао поруку јеванђељске приче о блудном сину која објављује да је покајање веће од сваког греха.Видели смо како пролази човек који жели да се одвоји од Бога и да живи у слободи која га уствари поробљава. Само је она слобода коју је Бог дао човеку приликом стварања права и једина слобода, јер она човека ослобађа од самог себе и од греха. Човек мора да сачува ту слободу јер кроз њу побеђује смрт и задобија живот вечни у Царству Божијем. Ова прича нас учи како се од блудног сина постаје нормалан човек. Тај пут није ништа друго него сам Христос. Он нас ослобађа од греха, Он нас освећује и Он нас приводи Богу Оцу. Бог је свакоме дао одређене дарове и Он очекује од нас да те дарове умножавамо. Проблем је што човек те дарове злоупотребљава и што му тада главна оружја постају гордост и сујета која за последицу имају хладно и себично срце у којем нема места за другог. Слобода подразумева одговорност према себи, али и према ближњима. Та одговорност огледа се у жртви за друге, а та жртва рађа заједницу коју је сам Бог благословио.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У продужетку свете ЛитургијеПреосвећени Владика је пререзао славски колач и честитао свечарима крсну славу, а након тога породица Горана и Светлане Михаиловић уприличила је трпезу љубави за све окупљене вернике.

Урош Костић, ђакон