СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНСТВО ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У НЕМЕНИКУЋАМА

СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНСТВО ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У НЕМЕНИКУЋАМАУ понедељак, 20. фебруара 2017. године, када наша Света Црква прославља св. Партенија Лампсакијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама, Архијерејско намесништво космајско. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, професор на Богословском факултету у Београду и ректор Богословије у Крагујевцу, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Видо Милић, Архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, Архијерејски намесник космајски, протођакон Иван Гашић као и ђакони: Филип Јовановић и Никола Урошевић.

Надахнутом беседом Првојерарх шумадијски обратио се окупљеним верницима рекавши да је циљ хришћанског живота уклањање од зла и пристајање на пут добра. Без овог почетка, које је у одрицању и уклањању од зла, немогуће је стати на пут добра, јер и зао човек мисли да оно што чини није зло него добро. Но, оно што нам непогрешиво указује на разлику између добра и зла је наша савест, која иако грехом упрљана и успавана, када проради наводи човека на истинско покајање.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Повод овом сабрању био је још један у низу семинар за свештенство Епархије шумадијске. Пракса организовања едукативних семинара у нашој епархији тако постаје традиционална. Претходни семинари организовани су 2012. године на тему: „Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима“, и 2015. године под називом: „Литургијски живот свештеника“. Семинару су присуствовали свештеници три намесништва наше епархије: бељаничког, космајског и колубарско-посавског. Тема овогодишњег скупа гласила је: „Савремени проблеми и изазови у служби парохијског свештеника“.

На самом почетку присутне је поздравио домаћин, Владика Јован, а потом је проф. др. Зоран Крстић представио циљ семинара и госте предаваче. Као и 2015. године, присутнима су се својим излагањима представили професори Православног Богословског факултета Универзитета у Београду:

  • проф. др Зоран Крстић, катедра за Канонско право и Хришћанску социологију ПБФ УБ;
  • проф. др Ненад Милошевић, катедра за Литургику ПБФ УБ;
  • доц. др Србољуб Убипариповић, асистент катедре за Литургику ПБФ УБ;
  • доц. др Растко Јовић, асистент катедре за Канонско право и Хришћанску социологију ПБФ УБ.

За разлику од претходних година када су се предавачи присутнима обраћали са припремљеним предавањима, ове године њихова предавања била су инспирисана питањима свештеника из свих архијерејских намесништава наше Епархије, а која су предавачима била унапред достављена. Овакав приступ семинару учинио га је најзанимљивијим до сада и свакако вишеструко корисним за све присутне. Отворено је много актуелних тема, а надасве интересантна и инспиративна предавања, покренула су на размишљање о савременој пастирској и богослужбеној проблематици. Плодоносни дијалог и дискусија на крају семинара допринели су продубљивању раније стеченог знања.

На крају овог поучног и душекорисног сабрања, Преосвећени Владика шумадијски Јован, захвалио се свима на учествовању у семинару, а гостима предавачима на труду који су уложили у припреми својих излагања. Сабрање је завршено Трпезом љубави коју су за госте припремили свештеници космајског намесништва на челу са домаћинима, протојерејем-ставрофором Љубишом Смиљковићем, Архијерејским намесником космајским и протонамесником Гораном Лукићем, парохом неменикућским.