ПОСТ ЈЕ ПУТ ПОКАЈАЊА И ОПРАШТАЊА

ПОСТ ЈЕ ПУТ ПОКАЈАЊА И ОПРАШТАЊАУ недељу, 26. фебруара по ранохришћанском и никада напуштеном предању, у храму светог Саве служено је Опроштајно вечерње. Веречерњој служби којом је началствовао јереј Александар Мирковић присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, братство светосавскок храма, професори и ученици крагујевачке богословије предвођени протојерејем-ставрофором др Зораном Крстићем, као и велики број верника. На крају вечерњег богослужења, началствујући свештеник, отац Александар прочитао је Молитве за почетак Свете Четрдесетнице.

Након прочитаних молитви окупљеним свештеницима, богословцима и народу, обратио се Преосвећени владика Јован честитајући им почетаг Великог Поста и наглашавајући значај поста у животу сваког хришћанина. „Пост је пут покајања и праштања, и то би требало да буде садржај и смисао не само поста већ читавог нашег живота. Пример правог живота јесте живот Богочовека Исуса Христа. Наш Господ Исус Христос почео је своје проповед покајањем, а завршио је праштањем на Крсту, када се обраћа Богу Оцу и каже: „Оче, опрости им јер не знају шта чине“. Праштање је плод који се развија из семена покајања. А покајање произилази из сагледавања себе и својих грешака. Човек који увиди своје грешке и грехове започиње пут покајања, а тај пут је пут преумљења, пут промене, пут преображења, пут Васкресења. Смисао читавог поста стаје у последњу, од оне три молитве светог Јефрема Сирина које ћемо стално читати у време поста а она гласи: „Дај ми да сагледам грехове своје и да не осуђујем брата свога“.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају богослужења уследило је целивање свих окупљених између себе, и тражење опроштаја једни од других пред почетак овог Крстоносног и спасоносног пута на који смо се упутили, а то је пут Поста, одрицања и жртве којим долазимо до радости Васкрсења.

После Целива мира и љубави, организована је Вечера љубави у богословији.