ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 6. априла 2017. године када Црква прославља Преподобног Захарију (Претпразништво Благовести), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Вазнесења Господњег – Саринца у Великим Пчелицима. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протосинђел Николај (Младеновић), протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић. Свечани тон Богослужењу дао је хор „Благовести“ под вођством професорке Љиљане Миловић.

Након причешћа Епископа и свештеника приступили су Светој чаши присутни верници. У својој беседи Епископ Јован се обратио присутном народу подсетивши их да се на Лазареву суботу завршава Велики четрдесетодневни пост након чега долази Страсна седмица. Долази недеља страдања Господа Исуса Христа, у којој је Он из превелике љубави према нама људима принео Себе на жртву. И ако је човек окренуо леђа Богу, Бог није окренуо леђа човеку, већ надгледајући Он се моли и жртвује за децу своју. Епископ је подсетио верни народ Младеновца да је важно редовно се причешћивати и ван поста, али да постоји императив хришћанског живота да би се могло приступати Чаши. Владика је указао на важност празника Благовести кроз призму Богородичиног слободног избора да роди Спаситеља.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У парохијском дому храма Успења Пресвете Богродице парох јагњилски јереј Бојан Вићовац је прочитао реферат на тему „Рај и пакао“ након чега је уследила вишечасовна плодна дискусија. На крају се приступило трпези љубави коју је припремило братство младеновачког Храма.

јереј Марко Јефтић