ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, 5. априла је у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу је била одржана исповест свештенства орашачког намесништва. Светој тајни Исповести су присуствовали сви активни и пензионисани свештеници овог намесништва. Свештенство је исповедао Високопреподобни Архимандрит Георгије (Милошевић), игуман манастира Венчац у Брезовцу надомак Аранђеловца.

Након Свете тајне Исповести у овом храму је Еписоп шумадијски Господин Јован служио Свету Пређеосвећену Литургију. Епископу Јовану су саслуживали Високопрепододни Архимандрит Георгије (Милошевић), архијерејски намесник протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Иван Теодосић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић. Светој Литургији је присусвовао и велики број ученика који су у храм дошли са својим вероучитељима и учитељима, а који су својим умилним гласовима одговарали на прозбе и тако улепшали овај свечани дан. Пред крај Свете Литургије Епсикоп шумадијски Господин Јован је окупљене вернике поучио својом беседом. Владика Јован нас је све пре свега поучио значају Великог поста, а посебно Страсне седмице која је пред нама. Пре свега нам је предочио да је Господ наш Исус Христос себе принео на жртву због нас и наших грехова. Нема веће жртве и веће љубави од тога да неко свој живот положи за другога, а Господ Исус је баш то урадио и себе дао за нас. Епископ нас је подсетио да морамо чистити своју душу, али и своје тело. Тело чистимо постом, телесним постом док душу своју чистимо чувањем од греха, од лоших помисли јер та помисао ако се не избаци из нас постаје реч, а веома брзо та реч постаје лоше дело. То нам говори и цитат из Светог Писма Старог Завета који гласи: „Ко чува уста своја, чува душу своју“. Морамо се чувати и од лоших речи, јер као што наш народ каже: „Језик нема кости, али све кости поломи“. Постом ми треба своје тело и ум да чистимо јер је наше тело Храм Божији који треба да буде спреман када у себе прима Свето Причешће. Пост је благослов, наводи Преосвећени Владика, а тај благослов нам је дат да се кајемо кроз њега јер је покајање почетак хришћанског живота.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број деце и окупљеног верног народа и тиме се сјединио са Господом нашим Исусом Христом.

Након Свете Литургије у сали црквеног дома при храму Светих Апостола Петра и Павла ђакон Немања Искић је прочитао реферат на тему „Оче сагреших небу и теби“ (Лк 15, 11-32). После читања реферата окупљено свештенство је износило своје мишљење о раду, а ђакон Немања је одговарао на постављена питања у вези са овим радом. Потом су сви присусвовали заједничкој Трпези Љубави.

ђакон Немања Искић