ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ„Што тражите живога међу мртвима? Није овде, него устаде... " (Лк. 24,5-6)

По већ устаљеној традицији, у дану када Црква прославља Васкрсење свога Бога, када смо изнова слушали и проживели „да Господар живота не могаше бити држан у смрти“ Епископ шумадијски Јован посетио је Цркву Божију у Јагодини и началствовао Пасхалним вечерњим богослужењем. Преосвећеном Владици саслуживали су: крстоносни протојереји Радомир Ракић, Радосав Станковић, Небојша Младеновић, протојереј Александар Гајић, јереји Иван Јовановић, Миломир Тодоровић, Милан Ђорђевић и Александар Радосављевић. Благољепију богослужења допринеле су чланице хора при храму Светих апостола Петра и Павла.

Једна од посебности данашњег богослужења огледа се и у читању Светог Јевађеља на више светских језика. По благослову Епископа, након што је Он то учинио на српском језику, протојереј-ставрофор Радосав Станковић читао је на црквенословенском, јереј Милан Ђорђевић на грчком, протојереј-ставрофор Небојша Младеновић на латинском, и јереј Миломир Тодоровић на енглеском.

Када је отпочело појање Пасхалних стихира, Владика Јован је са свештенством изашао у солеју храма, где је мноштво верног народа приступило узимању благослова и целивању Светог Јеванђеља, крста и иконе Васкрсења.

Васкршњу посланицу Његовог Преосвештенства Епископа Јована, прочитао је Архијерејски намесник белички Небојша Младеновић.

На предлог Црквене Општине за делатну љубав према Цркви, конкретно при реконструкцији парохијског дома, Владика Јован је орденом Светог Симеона Мироточивог одликовао господина Мирослава Михајловића из Јагодине, а предузеће „Grading“ граматом захвалности.

Јагодински вероучитељи у сарадњи са Црквеном Општином традиционално су организовали такмичење за најлепше осликано Васкршње јаје. Владика је изабрао победника, а потом окупљеној деци поделио украшена јаја и иконице.

У свечаној сали Црквене Општине братство храма припремило је пригодну трпезу љубави, на којој су присуствовали представници града, Учитељског факултета као председници Црквених Општина са територије града. Радосна, Васкршња атмосфера је из храма пренета и за трпезом, у тој пригодној атмосфери је и окончана посета Епископа Јована граду Јагодини.

презвитер Милан Ђорђевић