ХОДОЧАШЋЕ У МАНАСТИР ОСТРОГ

ХОДОЧАШЋЕ У МАНАСТИР ОСТРОГБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована, Црквена општина великоиванчанска у Великој Иванчи и Црквена општина рабровачко-белосавачка у Рабровцу, организовале су ходочашће у манастир Острог.

У петак 16. јуна 2017. године, након молитве за путнике, група верника из Велике Иванче, Рабровца и Белосаваца заједно са својим свештеницима протонамесником Владаном Јовановићем и јерејем Иваном Ненадовићем кренула је на ходочашће у светиње Црне Горе и Србије.

Прву светињу коју смо посетили је новоизграђени храм Светог Јована Владимира у Бару. Велелепност, фрескосликарство, архитектура и готово сваки детаљ како унутрашњости тако и спољашности храма, никога од 91-ог ходочасника није оставио равнодушним. Нарочито је било лепо присуствовати Светој Литургији, где се већина наших парохијана причестила. Након духовног окрепљења у Бару, пут смо наставили ка Манастиру Острог.

Око поднева, идући зетском долином испред нас високо у стени засијао је Горњи Манастир Острог. У цркви Светог Станка, целивали смо руке дечака мученика и кренули пешке ка Горњем манастиру. Идући кривудавим путем, са мноштво серпетина и степеника, сви смо размишљали о сусрету са Светитељем. Заузевши место за спавање, у миру смо стајали у реду који нас је водио ка Светом Василију Острошком. Ушавши у цркву Светог Ваведења, сви смо заблагодарили и помолили се Светитељу. Обишли смо и цркву Часног Крста, коју је подигао Свети Василије Острошки и целивали смо Крст који се налази крај винове лозе која је никла из стене, где се верује  да се светитељ упокојио. Посетили смо и Доњи Манастир Острог и цркву Свете Тројице, где смо присуствовали Вечерњој молитви. Преспававши ноћ под ведрим небом Острога, рано ујутру наставили смо ходочашће ка Манастиру Морача. У Манастиру смо присуствовали Светој Литургији, где се велики број наших парохијана причестио. Након целивања руке Светог Харалампија и дељења нафоре, верници су наставили дружење у конаку манастира.

Последња светиња коју смо посетили на овом ходочашћу је црква Светих Апостола Петра и Павла у Расу, познатија под називом Петрова црква. Имали смо прилике да видимо место где су се одиграли велики историјски догађаји из живота наше Цркве и народа.

јереј Иван Ненадовић