СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН ПРОСЛАВЉЕН У КЛОКИ

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН ПРОСЛАВЉЕН У КЛОКИУ среду, 9. августа 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Св. великомученика Пантелејмона у Клоки. Повод овог молитвеног сабрања био је прослава храмовне славе. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј - ставрофор Драгољуб Ракић, пензионисани протојереј – ставрофор Тихомир Анђелковић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протонамесник Слободан Радивојевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Владику Јована дочекало је доста деце која су заједно са својим вероучитељем Александром Богојевићем затражила од њега свети Архијерејски благослов.

Сабраним верницима се након прочитаног Јеванђеља беседом обратио ђакон Урош Костић који је указао на неопходност да своју пажњу, мисли и дела усмеравамо ка Христу, а не ка свету. У томе нам много могу помоћи наши ближњи јер нам од њих долази или живот или смрт, у зависности од тога како се према њима опходимо. Будући да смо удови Цркве, живог организма, дужни смо да слушамо Реч Божију и да њом живимо љубећи једни друге, јер је љубав најсветија врлина која прави разлику између хришћана и нехришћана. Ђакон Урош је вернике посаветовао да своју пажњу са земљаних њива усмере на духовну њиву – своју душу, и да њу обрађују покајањем, молитвом, постом и добрим делима, јер ће на крају Бог од нас тражити само плодове са те духовне њиве.

Беседа ђакона Уроша Костића

Након свете Литургије уследио је опход око храма, молитва за призив кише и чин резања славског колача после којег је Владика Јован подсетио на благодат Божију коју је поседовао Св. великомученик Пантелејмон и уопште на снагу и силу коју има човек који је испуњен благодаћу Божијом.

Заједничарење је настављено трпезом љубави приређеном од стране домаћина славе господина Бранка Савића из Клоке.

Урош Костић, ђакон