СВЕТО ЈЕВАНЂЕЉЕ ЈЕ ВЕЧНА КЊИГА ЖИВОТА

СВЕТО ЈЕВАНЂЕЉЕ ЈЕ ВЕЧНА КЊИГА ЖИВОТАУ уторак 22. августа 2017. год. када прослављамо светог апостола Матију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Димитрија у Сушици.

Епископу су саслуживали свештеници: протонамесник Небојша Ракић, јереј Александае Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

Свети апостол Матија беше родом из Витлејема, од племена Јудина. Из раног детињства, учио се књизи и закону Божјем у Јерусалиму код светог Симеона Богопримца. А Господ, коме су познате све тајне срца људског, видећи Матијино усрђе и чисту савест, изабра га не само за Свог ученика него и за апостолску службу. Светом Матији паде коцком Јудеја, да у њој проповеда Христа Бога: и он се труди у њој обилазећи градове и села и благовестећи јави се спасење свету. Мученички је пострадао од Јудејаца, и тако свети апостол Матија, подвизававши се добрим подвигом, оконча своје течење.

Након прочитаног Јеванђеља, у духовној поуци Епископ нам говори да неуморно тежимо живој речи Божијој-јеванђељу, које непрестано требамо читати јер ћемо на тај начин увек научити нешто ново, душе-корисно. Епископ нас саветује да се не задовољавамо само бесплодним читањен јеванђеља, већ да се трудимо да његове заповести, исчитавамо делима. То је – књига живота, и потребно је читати животом. Епископ наглашава да јеванђеље читамо са страхопоштовањем и пажњом јер у њему нема ништа што је неважно. Свако његово словце даје светлост живота.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Док светлост имате – Јеванђеље, у ком је скривен Христос верујете у светлост, да будете синови светлости – Христа (ЈН 12, 36).

Ђакон Милутин Гашевић