УСПЕНИЈЕ МАЈКЕ БОЖИЈЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНО У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

УСПЕНИЈЕ МАЈКЕ БОЖИЈЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНО У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАНегдашња Слава Манастира Пиносава у Кусатку, која је последњих деценија прерасла у Славу целог села, Литургијски је, као и кроз народни сабор и културно-уметнички програм, свечано прослављена и ове године. Светом Литургијом у препуном манастирском храму, која је почела у 9 часова, началствовао је Архијерејски намесник jасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, а саслуживали су му настојатељ манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић) и други парох рајковачки јереј Марко Стевановић.

У току Свете Литургије, верном народу се пригодном празничном беседом обратио Архијерејски намесник Јасенички, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић. Прота Велибор је у својој надахнутој беседи истакао велику важност молитвеног заступништва Пресвете Богородице, сликовито објаснишви главну поруку празника Успења Мајке Божије као и значај литургијског укључивања верног народа у активни живот Цркве Христове.
У току Свете Службе Божије велики број верника приступио је Светој Тајни Причешћа Пречистим Телом Христовим и Пресветом Крвљу Господњом.

На крају Свете Литургије прота Велибор и игуман Петар су пресекли Славске колаче а освештано је и Славско жито. После Светог Богослужења у манастирском храму, домаћини овогодишње Славе и мештани Кусатка припремили су свечану трпезу хришћанске љубави за преко три стотине људи. У току славског ручка празник су народним колима из Шумадије улепшала деца фолклорног друштва Милоје Поповић Ђак из Кусатка, као и четири ученице Основне Школе Радомир Лазић из Азање: Александра Јоксимовић, Теодора Ћосић, Милица Ђуричић и Јована Радомировић. Оне су у својој десетоминутној представи казивале поуке знаменитих Срба о очувању српске ћирилице као оригиналног и јединственог српског писма.

У вечерњим часовима, око 19 сати, после Вечерње Службе у храму, у организацији Општине Смедеревска Паланка, под вишестолетним гранама старог Карађорђевог манастирског храста, организован је културно-уметнички програм са концертом духовних и традиционалних песама у извођењу Српских православних појаца. Концерту је присуствовао и в.д. председника Општине Смедеревска паланка г. Топлица Пинторовић са сарадницима. У уводу концерта Српских православних појаца, многобројном народу који је дошао са разних страна, из Београда, Краљева, Смедеревске Паланке, Младеновца, Велике Плане и Аранђеловца, пригодним словом се обратио настојатељ Манастира Пиносава, игуман Петар (Драгојловић). Након тога чланови фолклорног друштва Селевац из Селевца одиграли су сплет народних кола из Шумадије, Врања и Ниша.

Круна празничног славља био је концерт духовне и традиционалне песме у извођењу Српских православних појаца који је, у присуству скоро хиљаду људи, под крошњом многостолетног Карађорђевог храста, звезданим небом и рефлекторима, трајао пуних сат и по времена.

На крају треба додати да је у организацији невладине организације "Нада" из Кусатка, у току дана, у порти Манастира Пиносава одржана и изложба славских колача.