МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ОПАРИЋУ

\МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ОПАРИЋУ„Пустите дечицу да долазе к мени, не браните им,
јер таквима припада Царство Божије.
И загрливши их благослови их,
стављајући руке на њих“.
(Мк. 10,14-16)

Дана 1. септембра 2017. године, када наша Црква прославља и празнује Светог мученика Андреја Стратилата, одржан је молебан са призивом Светог Духа за ученике Основне школе у Опарићу.

Више десетина ученика предвођених својим директором Ненадом Симићем и својим наставницима  се упутило у храм Св. равноапостолних царева Константина и Јелене да би се помолили Преблагом Господу нашем Исусу Христу и  измолили од њега успех  у свом раду и учењу у току ове школске године.

Поред ученика и наставника, молебану је присуствовали и  родитељи.

Молебан је служио месни парох јереј Бојан Стојадиновић.  Обраћајући се присутнима свештеник је истакао значај ове молитве, али и обавезу свих нас јер смо „замолили Бога за срећан почетак и успешан ток школске године, али у исто време и дали обећање Творцу да ћемо марљиво учити, а наставници преносити својим ђацима корисне науке.“ Током своје беседе свештеник је нагласио значај образовања и то хришћанског, светосавског: „Овом молитвом смо започели корачање светосавским путем, бити хришћанин и светосавац није ни мало лако; треба се цео предати јеванђелској науци, али када то успемо, када се препустимо Господу да нас води све наше бриге и проблеми постају безначајни у односу на величину и љубав Господњу“. Честитајући свима почетак нове школске године, парох је такође пожелео да буде јако успшна и благословена.

Након  беседе, ученици, наставници и родитељи су прилазили у тишини да целивају икону Светог Саве, а свештенослужитељ их је кропио. Примивши благослов од свог свештеника ученици су у колони са највећим миром кренули пут школе да заузму своја места у „храму знања“.

„Заиста вам кажем:
ако се не обратите
и не будете као деца,
нећете ући у Царство Небеско“.
(Мт. 18,3)