СВЕТA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ„Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије“ (Јн. 3,5)

У понедељак 30. oктобра 2017. године, када наша Црква прославља Светог пророка Осију и преподобномученика Андреја Критског, Свету Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому служио је Епископ шумадијски Господин Јован.

Епископу шумадијском Господину Јовану саслуживали су протојереј–ставрофор Милан Борота, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милутин Гашевић. На Литургијске прозбе одговарало је свештенство храма Светог Саве са верницима овог насеља.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ је говорио колики је значај крштења за сваког човека. Епископ је у више наврата нагласио да су људи мртви пре крштења, јер се управо на крштењу облачимо у Христа, и оживљавамо за живот вечни. Кроз крштење се опраштају греси, који воде у смрт сваког човека. Владика је верном народу објаснио да је плата за грех смрт, јер када је човек у греху, он не види светлост, и не обасјава га Христос. Грех мрзи истину, правду и Бога, а самим тим и човека. Управо је грехом род људски осудио себе на смрт.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Епископ је нагласио да је све нас грех држао на земљи, све до оног тренутка када је Господ себе принео на жртву, због наше грешности. Објаснио је да његова смрт није била последица Његове грешности, него љубави, јер како се каже у Светом Писму, нема веће љубави него да се пострада за грешника. Али, у исто време је пострадао да им освети ум, разум, осећање, и да се тиме праведници још више утврде. На крају беседе, епископ је све нас поучио да: “Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије“.

По завршетку Свете Литургије Епископ је благословио верни народ овог насеља, и свима поделио свој Архијерејски благослов.

јереј Иван Антронијевић