НЕ БРОЈИМО ТУЂЕ ГРЕХЕ, ДА НЕ БИСМО ЗАБОРАВИЛИ НА СВОЈЕ

НЕ БРОЈИМО ТУЂЕ ГРЕХЕ, ДА НЕ БИСМО ЗАБОРАВИЛИ НА СВОЈЕУ четвртак 09. новембра 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога Светога храма.

У својој беседи на 106. зачало Јеванђеља од Луке, Владика Јован је подсетио да без обзира да ли је човек живео у време Христово или живи данас, он је ученик Христов уколико живи Јеванђељем и Јеванђеље претвара у свој живот. Без обзира ко он био и у каквом звању био у Цркви, сваки хришћанин је ученик Христов. Господ Исус Христос у данашњем Јеванђељу каже да пазимо јер ће подигнути руке своје на нас Њега ради. Зато нас Он не оставља без охрабрења и додаје да ни длака са главе наше неће пропасти. Ништа се у животу не дешава без промисла Божијег. Зато нас и учи да трпљењем својим спашавамо душе своје. Није јунак онај који удар, већ онај који трпи. Господ Исус Христос нас учи да оно што не желимо себи, не чинимо другоме. Зато да би смо угодили Богу, треба најпре да угодимо другом човеку. Лако је победити другог човека, али није лако победити себе. Гордељив човек не може да победи себе и свој највећи грех - да осуђује другога. Зато треба да преиспитујемо себе, а не друге. Самоосуђивати, а не осуђивати. Као што ученик који се спрема за испит, стално и изнова преиспитује себе, тако и ми треба исто да чинимо како не би смо пали на животном испиту. Када се ми служимо истином, помоћи ћемо и другима да служе Истини, да угоде Богу. Човек који не може да влада својим срцем, не може да влада ни својим језиком. Ко не заведе мир у срце своје, неће га ни свету донети. Ко броји туђе грехе, заборавиће на своје. Зато покушајмо да променимо себе, да служимо Добру, како би зло било поражено пред лицем Господњим.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Литургије, Владика је прегледао фрескописачке радове који се изводе у Старој Милошевој Цркви поводом 200 година изградње овога Светога храма. Прилика за све који то желе да се прикључе овом подухвату и својим прилозима помогну да се радово окончају на време.

протођакон Мирослав Василијевић