СЛЕДИМО ПРИМЕР БОЖИЈЕГ УГОДНИКА

СЛЕДИМО ПРИМЕР БОЖИЈЕГ УГОДНИКАУ петак, 10. новембра 2017. године, када прослављамо Светог Арсенија Сремца, Архиепископа Српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи бираним речима говори о Светом Арсенију као дивном примеру мудрог Архијереја који своју моћ и данас не крије, Он притиче Богу с благим молитвама, и помаже верним Христовим слугама; Он приступ имаде код вишњега Бога, јер се удостоји царства небескога. Епископ нас подсећа да се угодник Божији заиста може назвати достојним наследником Светога Саве, и настављачем дела славног претходника. Епископ нас саветује да се молимо другом Архиепископу српском, који је успешно понео бреме младе српске архиепископије, толико важне за српски државни и народни живот средњег века. Најодговорнији подвижник у жичком братству и ученик Светога Саве упокојио се у Господу 1263. године, његове мошти почивају у манастиру Ждребаонику.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нас на крају позива да следимо пример угодника Божијег, које је оличење истрајности у молитви, подвигу, жртви и љубави према свима.

Ђакон Милутин Гашевић