ЗАИСТА ВАМ КАЖЕМ, АКО СЕ НЕ ОБРАТИТЕ И НЕ БУДЕТЕ КАО ДЕЦА, НЕЋЕТЕ УЋИ У ЦАРСТВО НЕБЕСКО

ЗАИСТА ВАМ КАЖЕМ, АКО СЕ НЕ ОБРАТИТЕ И НЕ БУДЕТЕ КАО ДЕЦА, НЕЋЕТЕ УЋИ У ЦАРСТВО НЕБЕСКОУ петак, 29. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакони Александар Ђорђевић и Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је Исус приметио да се код његових ученика појавила страст частољубља, уместо врлине смирености, па је захтевао да му доведу дете. Зашто дете? Зато што у јеврејском, званичном и обичајном праву дете није имало никакву вредност никаква права. Зато ово поређење са дететом представља потпуни заокрет: од властољубља и гордости обраћање ка смирености и понизности. Смисао поређења са децом оних, који би хтели да уђу у Царство Небеско, свакако је више у особинама, а не у положају детета. Епископ наглашава да су деца незлобива, невина, спремна да прихвате поуке родитеља, учитеља и старијих, понизна су пред њима и имају поверење у њих. Ето, те особине Христос тражи од својих следбеника. Епископ нас подсећа да Царство Божије није намењено само деци, већ и онима, који задрже дечије врлине: чедност, незлобивост, послушност, смиреност, такви остану за цео живот и не искваре се. У томе се састоји Христов позив ученицима, а пре њих и свим хришћанима, па и нама данас, да се не гордимо и узвисујемо, већ да смиреношћу поштујемо друге људе око нас, а Бог ће нас поставити на место које заслужујемо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нас на крају позива да радосно и смело корачамо за Христом, јер се само са Христом кроз уска-тесна врата улази у Царство Божије у вечни живот.

Ђакон Милутин Гашевић