БОГОЈАВЉЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

БОГОЈАВЉЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУочи празника Богојављење, на Крстовдан и на сам празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са протојерејем – ставрофором Зораном Крстићем, ректором Богословије «Свети Јован Златоусти» и старешином Саборног храма протојерејем – ставрофором Заријем Божовићем.

Сваке године ми се молитвено сећамо Богооткривења – Богојављења, дана у који се Господ крстио на реци Јордану, ради нас и ради нашега спасења и када вршимо велико водоосвећење. Као увод у Водоосвећење, слушамо песму која својом садржином и мелодијом снажно оживљује успомену на прво водоосвећење: „Глас Господњи на водама, вапијући говораше, приђите сви примите Духа Премудрости, Духа Разума, Духа Страха Божија, који се јави Христу“. У својим молитвама ми призивамо Духа Светога, који је осветио реку Јордан, да сиђе на воду коју освећујемо, за освећење наше, за освећење наших домова.

Господа је крстио Свети Јован Пророк, Претеча и Крститељ. Том приликом су се небеса отворила и људима се открио, објавио, Бог као Света Тројица: Господ Христос се крштавао у реци Јордану, Бог Отац се јавио у виду речи: «Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи», а Дух Свети се јавио у виду голуба. Свет је тек након Крштења Господњег познао Три Личности Свете Тројице. Након Богојављења на Јордану и нама је омогућено да крштавамо «у име Оца и Сина и Светога Духа». Уласком Христовим у воде Јордана долази до једног коренитог преокрета. Не чисти се Онај који бива крштаван, јер је Он неупрљан; вода је та која доживљава преображај, када у њу улази Светлост. Та вода, за коју се веровало да је провидна и чиста, била је у ствари, загађена – настањена злим дусима, слугама старих богова. Зато, на многим иконама Крштења Господњег можемо, приметити нека мала створења која су приказана како беже пред Христом. Понекад су им давана имена: «Јордан» или «Море», а ради се о персонификацијама природе.

После евхаристијског сабрања, Владика Јован у порти Саборног храма извршио је Велико водоосвећење. Мноштво верног народа је присуствовало Евхаристијском сабрању и водоосвећењу, после којег је свако узео освећену Богојављенску воду по својој потреби: да се очисти, да се исцели од болести, да би њоме благословио дом свој.

Срећко Зечевић, протонамесник