ПОСЕТА СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ

ПОСЕТА СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ Дана 27. априла 2018. године, када наша Црква слави светог Мартина Исповедника, а у оквиру манифестације “Дечјег драмског стваралаштва”, искоришћена је прилика да готово сви ученици нижих разреда, који похађају наставу у сва три објекта Основне школе “Наталија Нана Недељковић” (у Грошници, у Великом Пољу и у Вињишту), посете Стару крагујевачку цркву и ту се упознају са значајем овог светог места за историју Србије и Српске Православне Цркве.

Посета Милошевој цркви је била својеврсна демонстрација практичних вештина иконописаца (који су у то време осликавали зидове храма), као и синтеза знања наученог на часовима - како веронауке, тако и осталих предмета које ученици имају у првом циклусу основног образовања: српски језик, ликовна култура, свет око нас...

С обзиром на масовност групе, била је неопходна врхунска организација у којој посебно ваља истаћи труд госпође Татјане Митровић, кустоса и водича у Народном музеју (која је организовала посету Старој скупштини), госпође Екатерине Кудрјавцеве-Милетић (која је одржала кратка предавања деци о историјату надалеко чувене Милошеве цркве, као и о техници иконописања), те педагога школе - Аните Стевановић, учитељица: Наталије Сретеновић, Слађане Стевановић, Марине Стоиловић, Љубинке Бранковић, Иване Иванковић, Душице Стефановић-Ђурић, Данице Павловић, Дубравке Вранић, Наташе Јововић, Валентине Обрадовић, Снежане Јанковић, Јасмине Тимотијевић, те учитеља Милосава Ранитовића, и наравно директорке школе – Драгане Мијовић.

У оквиру групе која је бројала око 300 малишана, нашла су се и деца предшколске установе “Нада Наумовић”, уз коју су биле и њихове васпитачице.

вероучитељ Горан Лазаревић