ПОПРАЗНИШТВО ПРЕОБРАЖЕЊА ХРИСТОВОГ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ПОПРАЗНИШТВО ПРЕОБРАЖЕЊА ХРИСТОВОГ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУУ понедељак по Преображњу Господњем, свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештество Епископ шумадијски господин Јован. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Бранислав Матић, јереј Филип Милуновић, ђакон Александар Ђорђевић, и ђакон Марко Арсенић.

По прочитаном Јеванђељу по Јовану, у којем се говори о "Утешитељу Који од Оца исходи", Његово Преосвештенство је протумачило одељак:

Данашњи апостол нам говори о томе како да победимо видљиве и невидљиве непријатеље. Ако узмемо у обзир сва наша искушења и патње које нас сналазе, а са друге и нашу немоћ и слабост људску онда ћемо заиста видети да ми нисмо способни да се боримо лукавства ђаволског. Ако о томе размишљамо онда ћемо заиста видети да нам је потребна моћ и помоћ Божија. Како ћемо се ми одржати пред непријатељима који нас окружују? Једино љубављу према Богу и ближњима. Кроз пост, покајање и хришћанске врлине се предајемо Богу. Када све ово имамо на уму и знамо да је Господ све победио, онда ћемо се заиста Њему и предати. Ми сами не можемо. Човек не може ни једну своју страст да победи без помоћи Божије. Зашто човек не може да се ослободи свих својих слабости? Такав човек се налази на једном острву и никако не може да оде са њега, како каже један свети човек. Увек је тај човек такав дављеник и он се дави. Зато нам је потребна помоћ Божија. И заиста брате и сестро нико нас не може спасити до Бога. Наш посао у животу јесте да јачамо у Господу. Живи ли човек у ономе што је Христово, он је победник. Зато да се помолимо Богу да имамо на уму ове апостолове речи да јачамо у Господу. Тако нам Бог помогао. Амин.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Александар Ђорђевић