СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГРЧЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГРЧЦУУ недељу 23. септембра 2018. године, када наша света православна Црква слави свете мученице Минодору, Митродору и Нифодору Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у селу Грчцу, надомак Смедеревске Паланке.

Светој Литургији претходило је освећење палионице за свеће и новоподигнуте чесме у порти парохијског храма.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник јасенички, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), протонамесник Драган Икић, протонамесник Слободан Сенић, јереј Дејан Ненадовић, протођакон Иван Гашић, ђакон јасеничког намесништва Владимир Степановић и многобројни народ села Грчца и околине.

Преосвећени владика Јован је у својој богонадахнутој беседи подсетио окупљени народ на значај и важност молитве и цитирао речи Господа нашег Исуса Христа: “Молите се непрестано”. Као добар пример истински вапајне молитве владика је навео пример из прочитаног Јеванђеља, пример Хананејке која се вапајно молила Господу да јој излечи ђавоиману ћерку. Владика је још истакао да ова прича показује да Господ не гледа ко је ко већ да даје исцелење и спасење свакоме ко му са вером и молитвом приступа. Упоредио је Израиљ са нама Србима и објаснио да су и они себе сматрали великима и достојнима спасења само зато што су изабрани народ Божији, а тако и ми Срби себе знамо да гледамо само зато што смо рођени у Србији. На крају је епископ Јован закључио: “Без живе вере и молитве нема нам спасења”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Свету Литургију су украсили својим појањем чланови хора “Србски православни појци” као и деца из основне школе са својим вероучитељем Ивицом Стојковићем који је децу и привео светом Причешћу.

После свете Литургије у парохијском дому уготовљена је трпеза љубави коју је са својим народом припремио парох грчански јереј Милан Кеџић.

Радостан и задовољан народ што је био удостојен посете Епископа и свог духовног оца уз благослов се опраштао са жељом да што пре дође до поновне посете и заједничке молитве.

Владимир Степановић, ђакон