ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ГОСПОД НАМ ГОВОРИ ДА ЧОВЕКА ТРЕБА ОДВОЈИТИ ОД ГРЕХА”

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ГОСПОД НАМ ГОВОРИ ДА ЧОВЕКА ТРЕБА ОДВОЈИТИ ОД ГРЕХА”Осамнаестог понедељка по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Тог дана је наша света Црква прославила свету покајницу Теодору, родом из Цариграда, која је цео свој живот провела у манастиру, подвигу и бдењу, кајући се због једног греха, девет година. Прослављамо још и светог Пафнутија девственика, који је пострадао за веру и који је устао одлучно против забране брака свештенству, које се појавило на Западу. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Немања Младеновић и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су богослови: Никола Караклајић, Александар Бојанић и Милан Јеличић.

По прочитаној Јеванђелској причи о жени блудници коју је Христос позвао на покајање, а фарисеје књижевнике на неосуђивање, Преосвећени Владика Јован је подсетио вернике да је данашње Јеванђеље "толико потребно за наше размишљање, да се сваки од нас призове себи". Свети оци су говорили да се у овом одељку састоји целокупно Јеванђеље. Ава Јустин каже да када би нестало Јеванђеље, овај одељак би био довољан да се читаво Јеванђеље испише. Овај одељак нам говори да је Христос Бог и човек. Показује нам да је на најсавршенији начин решио проблем људске савести. Треба ли човека убити због греха или га не треба убити? Данас нам је Господ дао у Јеванђељу. Христос каже да човека треба одвојити од греха. Нема ниједног греха који би обухватио целокупног човека, поготово где је покајање. Шта је боголико у човеку? Душа човекова, и то грех не може да убије. Шта је грех уствари? Грех је злоупотреба слободне воље. Велики књижевник Достојевски говори да је слобода да ја не учиним зло другоме. Господ је у данашњем Јеванђељу писао по прашини, да би тим људима показао да су они земља, и да су прах. Зато им Господ каже да се загледају у себе, и ако су безгрешни да баце камен на жену. Ти људи су отишли и схватили су да кушају Господа. Ми у животу када нам не иде по плану, онда нам обично смета други. Смета нам наша гордост што желимо више од онога што нам је Бог дао. Бог дели правду божански а не човечански, тако нам Он помогао. Амин.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У сусрету двестогодишњице старе Милошеве цркве, и освећењу иконостаса, вредно је помена да је храм на Аеродрому освећен руком Патријарха српског г-дина Иринеја пре равно девет година. Том приликом је Његова Светост истакао да се многи враћају Цркви, а посебно млади свет, који увиђа беспутност и безидејност времена у коме живимо.

ђакон Александар Ђорђевић