НАЈАВЉЕН ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ

НАЈАВЉЕН ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕУ уторак, 2. октобра, у порти Старе Светотројичне цркве у Крагујевцу одржаће се централна манифестација којом обележавамо два века ове задужбине кнеза Милоша. Саборно ћемо се окупити око нашег патријарха Његове Светости Г. Иринеја, као и многих архијереја, укључујући и надлежног Епископа шумадијског Г. Јована. Тим поводом је данас (25. септембра) у згради Старе скупштине, која се и сама налази у порти Старе цркве, одржана Конференција за медије, на којем је јавности представљен програм централне манифестације, уз истицање значаја и улоге ове богомоље.

На Конференцији за медије су поред протојереја Милића Марковића, као старешине Светотројичне цркве, учествовали и председник Скупштине града Крагујевца г. Мирослав Петрашиновић, др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра у својству председника Организационог одбора прославе два века Старе цркве и др Радивоје Николић, у својству члана Организационог одбора. Најпре се присутнима обратио протојереј Милић Марковић речима:

  • Ујутру у 8 сати дочекујемо сви заједно нашег Патријарха Иринеја који ће доћи и служити Свету архијерејску литургију са више архијереја наше Цркве. Очекујемо пуно гостију из Београда, представника Владе Републике Србије, министара и наравно, свих наших овде представника Града који су уједно и домаћини заједно са нама. После Свете архијерејске литургије отворићемо овде и изложбу у Старој скупштини “Из ризнице Старе крагујевачке цркве”, припремљену од стране Народног музеја. Позивамо наш верни народ из Крагујевца и околине да узму учешћа у овој прослави, а ово ће свакако бити и епархијска прослава јер су позвани сви представници свештенства и монаштва са верним народом да дођу, да учествују заједно у овој свечаности, у овом великом сабрању, јер, у ствари, када се год ми окупљамо у цркви ми пројављујемо Васкрсење Христово, али и учествујемо и у обнови црквеног живота.

Прослава два века Старе цркве у К    рагуејвцу је подударна са прославом 200. годишњице Крагујевца као престонице. Наиме, кнез Милош је по пресељењу двора из Црнуће у Крагујевац желео да има и дворску цркву. Тим поводом се новинарима обратио председник Скупштине града Крагујевца:

  • Задовољство ми је што данас могу да Вас поздравим у име града Крагујевца који подржава ову манифестацију. За нас је 2018. година јако значајна година, година јубилеја, у којој смо обележили проглашење града Крагујевца за прву престоницу. Са овог места, управо одавде, стварана је модерна српска држава, овде су донете све значајне одлуке до 1858. године, међу њима и Сретењски устав као најзначајнији у то врем и, најлибералнији у ондашњој Европи. Ми као Крагујевчани смо јако поносни на ову историју, на престоне дане и године, и свакако да је велики значај у свему томе имала и Српска православна црква. Од најранијих дана настанка наше државе некако су духовна и световна власт увек ишли заједно руку под руку и кад год је то било тако онда и резултати нису изостајали, а када је на тој релацији било проблема није било добро ни за цркву, ни за државу, ни за народ. Историја нас учи да они могу да се допуњују и на многе одлуке које смо доносили у историји великодостојници цркве су имали велики утицај. И данас, као и некада, црква и држава сарађују добро, подржавају се, уважавају и кроз конструктивни дијалог налазе решења за најважније проблеме у друштву. Град Крагујевац стога подржава ову манифестацију и то како у организационом тако и у финансијском смислу и придружује се позивима да се окупимо 2. октобра око свог Патријарха, на Светој архијерејској литургији.

Потом је говорио др Предраг Саздановић.

  • Мени је част и задовољство што сам добио позив да својим скромним могућностима помогнем ову манифестацију. Осећам огромну одговорност према Крагујевцу, чија нас традиција обавезује. Крагујевац је постојао пре нас, постојаће после нас, а наш је посао да помогнемо и да му дамо допринос нашим делима. Ово је озбиљна традиција од 200 година свуда у свету, а поготово за турбулентан период на Балкану и све што се дешавало на Балкану. Заиста желим све да вас позовем да дођете у своју кућу на литургију 2. октобра, да заједно прославимо један озбиљан јубилеј и да се спремимо за неке друге јубилеје који нас чекају у граду Крагујевцу.

Др Радивоје Николић је нагласио да је црква увек делила са народом и добро и зло.

  • Црква је изашла дубоко у јавност на добробит свих нас. У овој цркви су се поред великих друштвених догађања, догађала и многа мала: многи су овде и крштени и венчани, многи су овде могли од мудрих свештеника, од којих су неки постали и славна имена у Крагујевцу, да добију савет, помоћ и утеху, те се стога надам да ће и убудуће бити много лепих и лепших тренутака које ће ова црква славити са својим народом. Нека и даље постоји, на срећу и радост не само нас Крагујевчана него и грађана Србије уопште, закључио је др Николић.

Гордана Јоцић