ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” НА ФЕСТИВАЛУ ХОРОВА У РАКОВИЦИ

ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” НА ФЕСТИВАЛУ ХОРОВА У РАКОВИЦИУ оквиру манифестације “Путеви духовности”, коју организује Центар за културу и образовање Раковица, одржан је и фестивал хорова под називом “Сазвучја”, а за који је Црквени хор “Опленац” из Тополе добио позив од организатора још у мају месецу ове године.

Ова културна манифестација одржава се више година уназад,а уредник музичког програма господин Златко Караферић и његови сарадници осмислили су дан посвећен духовној музици и Светом Владики Николају Велимировићу, који је и сам написао мноштво духовних песама и сабрао у својој књизи “Духовна лира”.

Црквени хор “Опленац” наступио је 19. септембра, као други од шест хорова, а међу њима хор “Видик” из Београда, “Српско певачко друштво” из Руме, Хор гимназије “Вук Караџић” из Руме, хор духовне музике “Искон” из Ковина и хор средње музичке школе “Даворин Јенко”.

Сви учесници добили су пригодне поклоне и дипломе уз поздравни говор госпође Маријане Бутулије, директорке Центра за културу и образовање Раковица.

Организатори намеравају да овај фестивал претворе у такмичење на коме ће се изводити искључиво духовна музика, те смо им ми од свег срца пожелели да у томе успеју и обећали сву своју подршку.

Чланови црквеног хора “Опленац” искористили су ову јединствену прилику да посете манастир Раковица и гроб блаженопочившег Патријарха Павла, а уз дозволу манастирског сестринства отпевали цео програм са концерта у манастирској цркви.

Свим хористима и хоровођи тополског хора било је неизмерно драго што су лепоту шумадијског хорског певања презентовали у српској престоници.