КРСТОВДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

КРСТОВДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУНа Крстовдан, 27. септембра 2018. године, у Саборном храму у Крагујевцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију заједно са свештенством и парохијанима Саборне цркве.

Празничном беседом о крсту, као символу хришћанства и знаку препознавања међу хришћанима, верницима се обратио протојереј-ставрофор др Зоран Крстић:

„Господ не чини ништа за себе. Пуноћа живота Свете Тројице је апсолутна, тако да све што чини Господ, чини за нас. Ради нас и ради нашега спасења су сви догађаји из Христовог живота. Крст представља знак распознавања. Ми смо хришћани зато што се идентификујемо са Христом, а символ те идентификације јесте крст. Око нас је много знакова крста, али шта то заправо значи? Тумачење крста јесте заправо реч и прича о љубави. Крст и љубав јесу синоними. Због љубави је крст знак нашег распознавања. Човек бива човек само онда када воли. Крст сажима у себе оно основно, а то је да хришћанин треба да буде човек љубави. Мржња је наличје љубави. Још једно погубно стање, стање равнодушности, које је превише данас распрострањено, показатељ је да нешто није у реду у односу човека према његовом животу и околини. Господ није прихватио крст као нешто лагодно и пријатно. Ако је крст синоним за љубав онда се сетимо две заповести: љуби Господа Бога као вертикале и љуби ближњега свога као хоризонтале и ето нам крста. Наш задатак је да следимо Господа у тој крстоносној љубави“.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“

Урош Костић, ђакон