СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОРИЋАНИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОРИЋАНИМАУ недељу, 30. септембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа у крагујевачком насељу Корићани. Уз знатан број верника корићанске парохије који су учествовали у Литургији, епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереји Срећко Зечевић и Дејан Лукић, протонамесник Бранислав Матић и протођакон Иван Гашић.

По прочитаном Јеванђељу, епископ Јован обратио се верницима позвавши их на достојанствено и храбро ношење Крста Господњег, јер се управо ове недеље сећамо празника Воздвижења Часног Крста. Следујући светом апостолу Павлу, епископ је подсетио да вером ходимо, а не гледањем (2 Коринћанима 5, 7). Говор о јакој вери у контексту Крста и подвига мора бити на првом месту, јер је вера једина потпора која одржава човека јаким и уздиже га у наручје Божије. Међутим, владика опомиње да вера која у себи нема истинско смирење неће бити на корист, већ нас само може упутити на пут ђавопознања. Своју проповед, епископ је завршио речима хвале упућених славном страдању и још славнијем Христовом Васкрсењу, јер Крст добија своје право назначење једино у таквом светлу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На посебну радост целе заједнице, корићански храм био је испуњен мноштвом деце праћених својим вероучитељима Рајком Сеновићем и Николом Ђурицом. Они су такође узели удела у светој Литургији, поставши причасници Тела и Крви Господње.

Лазар Марјановић