ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВА СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВА СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕ Црквена општина лаповска, уз благослов Епископа шумадијског Господина Јована и у сарадњи са поклоничком агенцијом Епархије шумадијске, годинама заредом организује поклоничка путовања у српске манастире и светиње.

Ове јесени за поклоничко путовање одређен је 7. октобар, дан када славимо свету првомученицу Теклу, преподобног Симона монаха, светог краља Владислава и преподобног Давида Српског. Одредиште путовања били су прелепи манастири североисточне Србије, односно браничевске Епархије. Међу ходочасницима био је и скоро цео састав црквеног хора Свети Јован Дамаскин, који при храму Свете Параскеве постоји дуже од годину и на чијем челу је диригенткиња Дејана Банковић. Вођа пута био је протонамесник Горан Живковић.

Први манастир који су ходочасници Лапова посетили био је Тумане. У њему су верници присуствовали светој Литургији, при чему се већина и причестила. Након обиласка испоснице Светог Зосима Туманског аутобус пун путника обрео се у манастиру Витовница у коме је сахрањен познати отац Тадеј који је ту провео већину свог монашког живота. Ходочасници Лапова помолили су се Богу у манастирском храму, а затим су сишли до извора који се налази у близини манастира. Вода овог извора је веома лековита, а посебно помаже код очних болести, те су верници напунили своје флаше и понели са собом овај велики благослов. Путовање је даље настављено обиласком велике светиње, задужбине кнеза Лазара, манастира Горњак. У том прелепом манастиру игуманија Вероника одржала је присутнима предавање о историјату ове светиње и истакавши главне детаље. Путовање се наставило посетом манастиру Свете Тројице познатијем као Ждрело. Из свих манастира лаповски ходочасници понели су дивне и незаборавне успомене и молитвено расположење.

Око 19 часова аутобус, са духовно богатијим ходочасницима, се вратио у Лапово чиме је завршено ово дивно поклоничко путовање.

протонамесник Горан Живковић