МАЛО ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ГРОШНИЦИ

МАЛО ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ГРОШНИЦИУ понедељак, 22. октобра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у крагујевачком насељу Грошница. Владики Јовану саслуживали су свештеници архијерејских намесништава крагујевачког и лепеничког: протојереји-ставрофори Саво Арсенијевић и Зоран Митровић, протојереј Владимир Ћировић, протонамесници Душан Илић и Срђан Тешић, те јереј Ненад Милојевић.

Пре почетка свете Литургије, Владика Јован благоизволео је да изврши Мало освећење храма, који је у потпуности реновиран. Храм је грађен од 1834. године до 1942. године. Радови на обнови започети су 2010. и трајали су до 2018. године. Због несебичног труда свих свештеника који су били на парохијама у Грошници, Владика је достојанством протојереја одликовао свештеника Душана Илића који је и дугогодишњи старешина овога светога храма и који је показао ревност и у изградњи храма посвећеног Светом Григорију Богослову који се такође налази у порти. Правом ношења црвеног појаса одликован је јереј Ненад Милојевић, сабрат овога светога храма.

Беседећи Владика је рекао да ћемо сви бити препознати по својим делима и одвојени као жито од кукоља, те да наше спасење зависи и од тога да ли смо својим делима добар род родили.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Литургије и причешћа верних Владика Јован је Орденом Крагујевачких новомученика одликовао бившег Председника Републике Србије г. Томислава Николића, Орденом Вожда Карађорђа г. Слободана Лазића, и доделио 9 Архијерејских Грамата и једну Захвалницу. За све присутне на Литургији, којих је било више од 200, протојереј Душан Илић и јереј Ненад Милојевић приредили су трпезу љубави у ресторану Дедиње, где је настављено прослављање Малог Освећења храма, заједничарењем верног народа са својим Архијерејем.

братство храма Св. ап. Петра и Павла у Грошници