ДУХОВНА ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ “СВЕТИ САВА У ИСТОРИЈИ, КУЛТУРИ И ТРАДИЦИЈИ” У АРАНЂЕЛОВЦУ

ДУХОВНА ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ “СВЕТИ САВА У ИСТОРИЈИ, КУЛТУРИ И ТРАДИЦИЈИ” У АРАНЂЕЛОВЦУДана 25. јануара 2019. године, у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, одржана је духовна трибина под називом “Свети Сава у историји, култури и традицији”. Ово је још један у низу догађаја, поред “Светосавске свите” и многих других догађаја, којим идемо у сусрет прослави празника Првог српског Архиепископа и просветитеља, Светог Саве.

У организацији Црквене општине Петропавловске, ОШ “Свети Сава” и Народне библиотеке “Свети Сава” у Аранђеловцу, уприличена је духовна трибина која је имала за тему да Светог Саву представи како са православног аспекта, тако и са моралног, историјског и културолошког гледишта. Наши вечерашњи предавачи су били господин Милош Јелић, мастер теолог и докторант на Православном Богословском Факултету Универзитета у Београду, др Душан Проковић, доктор политичких наука и доктор наука безбедности, и др Иван Златковић, доктор филолошких наука и књижевник. Вече је започето молитвом, а потом и песмом под називом “Света Анастасија” у извођењу Аните Страиновић, ученице петог разреда ОШ “Милош Обреновић”.

Први се присутнима обратио господин Милош Јелић, вероучитељ у школи “Херој Радмила Шишковић” из Смедеревске Паланке, одакле је и родом. Студије на Богословском Факултету у Београду је завршио 2010. године са дипломским радом под називом “Богочовек као истински човек по Преподобном Јустину Ћелијском”, а тренутно је докторант на Богословском Факултету у Београду са одобреном докторском дисертацијом под називом “Света Литургија и социјална делатност у савременом богословљу Православне и Римокатоличке Цркве” под менторством проф. др Зорана Крстића. Своје досадашње радове је објављивао у часописима: “Саборност”, “Теолошки погледи”, “Религија и толеранција”, “Вероучитељ у школи” и многим другим. Он је из теолошког аспекта покушао да дочара значајну улогу Светог Саве за Србе. Значајну улогу Светог Саве је појаснио речима Матије Бећковића који је рекао да је: “Српски народ најбитније дело Светог Саве и да је Свети Сава најбитније дело српског народа.” У свом излагању се дотакао и речи Преподобног Јустина Ћелијског који је рекао: “Без Христа Растко би заувек остао Растко и никада не би постао Свети Сава”, што је заправо и сав смисао и значај Светог Саве. На самом крају излагања изнео је и једну искрену критику са којим су се сви сложили, а то је да велики број школа, своју школску славу прославља управо ван своје Цркве, где би та главна прослава и требала да се одвија.

Након њега се ове вечери обратио др Душан Проковић, доктор политичких наука и наука безбедности, из чије богате биографије ваља издвојити да је био учесник великог броја конференција и симпозијума и да је аутор великог броја чланака и приказа из области међународних односа, геополитике, дипломатије и безбедности као што су: “Косово – међуетнички и политички односи”, “Геополитика Србије: Положај и перспективе на почетку 21. века” и многи други. Он је ове вечери изнео гледиште о Светом Сави из геополитичког аспекта, али је пре свега нас упознао са комплексним значајем термина “геополитика”. Он је о Светом Сави говорио као о инспирацији великог броја људи, којих је у нашој историји било заиста доста и као о путеводитељу који нам је својим примером и својим животом показао исправну путању која води ка Господу.

О књижевном аспекту Светог Саве нам је говорио др Иван Златковић, доктор филолошких наука, који је поред многих књижевних дела аутор “Епске биографије Марка Краљевића”, песничке збирке “Шума”, романа “Повратак” и многих других дела. Он је говорио о лику и делу Светог Саве кроз призму књижевних дела, где нам је остао велики број прича, песама и записаних анегдота о Светом Сави. Још нам је говорио и о митској ноти која се повезује са нашим првим Архиепископом и просветитељем, а која је остала забележена у разним делима народне књижевности.

Аудио запис Светосавске трибине у Аранђеловцу - 25. јануар 2019. године

Након њихових излагања, окупљени су имали прилику да поставе питања и да добију одговоре који би разјаснили неке моменте предавања који нису били најјаснији или нису исправно схваћени.

јереј Немања Искић