ОКОНЧАНИ МАТУРСКИ ИСПИТИ У БОГОСЛОВИЈИ “СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТA” У КРАГУЈЕВЦУ

ОКОНЧАНИ МАТУРСКИ ИСПИТИ У БОГОСЛОВИЈИ “СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТA” У КРАГУЈЕВЦУУченици Богословије “Светог Јована Златоустa” у Крагујевцу, који су ове школске године успешно завршили пети разред, у периоду од 30. маја до 8. јуна 2019. године полагали су завршни богословски испит зрелости.

Полагањем испита из девет предмета, свих 13 ученика су успешно стекли звање свршених богослова и понели диплому средње школе. Изасланик Светог Архијерејског Синода СПЦ на овогодишњим матурским испитима био је ђакон др Здравко Јовановић, доцент Православног Богословског Факултета Универзитета у Београду.

Током матуре били су ангажовани и сви професори Богословије на челу са ректором, протојерејем-ставрофором др Зораном Крстићем.

Испити зрелости у Богословији Светог Јована Златоустог почели су 30. маја израдом писменог дела матурског испита. Свети Архијерејски Синод је за овај испитни рок одредио следеће теме:

  1. “Пустите децу да долазе к мени... јер је таквих Царство Божије (Мк 10, 14)”
  2. “Ви сте храм Божији... пазите добро како живите (Еф 5, 15)”
  3. “Значај Светог Саве за добијање аутокефалности СПЦ”

Заслуга за најбоље израђен писмени рад припала је ученику Лазару Марјановићу.

Сходно Правилнику о полагању завршног богословског испита, стекли су се услови за полагање усмених испита из следећих предмета: Светог Писма Старог и Новог завета, етике и догматике, литургике, историје Цркве и историје СПЦ, црквено-канонског и брачног права и црквеног појања са типиком. Изузев Лазара Марјановића, који је остварио одличан успех у трећој, четвртој и петој години Богословије и тако остварио услов за ослобађање од испита, усмени део матуре је полагало 12 ученика.

Након што су одржани сви усмени матурски испити, утврђен је следећи успех матураната:

  1. Јован Тошић (Жичка епархија) – одличан (5.00)
  2. Лука Лукић (Шумадијска епархија) – одличан (4.66)
  3. Стефан Нешић (Браничевска епархија) – одличан (4.66)
  4. Немања Поскурица (Жичка епархија) – одличан (4.50)
  5. Никола Кременовић (Бањалучка епархија) – врло добар (4.33)
  6. Жарко Бајац (Бачка епархија) – врло добар (4.16)
  7. Стојан Вукшић (Бачка епархија) – врло добар (4.00)
  8. Лазар Павловић (Браничевска епархија) – врло добар (3.83)
  9. Игор Окиљ (Шумадијска епархија) – врло добар (3.66)
  10. Душан Јанчић (Банатска епархија) – врло добар (3.50)
  11. Ђорђе Михајловић (Београдско-карловачка епархија) – врло добар (3.50)
  12. Марко Дакић (Београдско-карловачка епархија) – добар (3.00)

Титулу ђака генерације понео је клирик шумадијске Епархије Лазар Марјановић, који је одликован специјалним признањима.

Последњег дана завршног богословског испита (8. јуна) одржана је свечаност током које су проглашени резултати и уручене дипломе и награде најбољима. У школском храму, пре доделе диплома и награда, ученицима који су окончали школовање обратио се протојереј-ставрофор професор др Зоран Крстић, ректор крагујевачке Богословије. Уз речи хвале и честитке, он је нагласио да примарни циљ сваког будућег полазника треба да остане теологија, као живо сведочење Бога. Такође, истакао је да је за сваки посао потребно одрицање, али да Божији позив потребује посебну страст, која изграђује љубав према Христовој науци.

Изасланик Светог Архијерејског Синода ђакон др Здравко Јовановић након честитки свима који су успешно завршили средњошколско богословско образовање, као и наставницима који су се трудили да Црква добије нове делатнике, нагласио је како је и током овогодишњих матурских испита уочио да се односи у овој Богословији уређују по међусобној љубави и речи хвале упутио ученицима, али и њиховим родитељима, који истрајавају у васпитавању и одгајању будућих пастира Цркве Христове.