“БОЛЕСТАН БЕЈАХ И ПОСЕТИСТЕ МЕ”

“БОЛЕСТАН БЕЈАХ И ПОСЕТИСТЕ МЕ”И у ове дане, када се множаху ученици, подигоше јелинисти вику на Јевреје што се њихове удовице заборављаху кад се дијељаше помоћ сваки дан. Онда Дванаесторица, сазвавши мноштво ученика, рекоше: Не доликује нама да оставивши ријеч Божију служимо око трпеза. Потражите, дакле, браћо, између вас седам освједочених људи, пуних Духа Светога и мудрости, које ћемо поставити на ову службу. А ми ћемо у молитви и у служби ријечи приљежно остати. И ријеч ова би угодна свему народу. И изабраше Стефана, човјека испуњенога вјером и Духом Светим, и Филипа. и Прохора, и Никанора, и Тимона, и Пармена, и Николу прозелита из Антиохије (Дела апостолска 6:1-5)

Дана 9. 01. 2020. године, када Света Црква празнује свету успомену на светог архиђакона и првомученика Стефена, свештенство храма Светих архангела Михаила и Гаврила је, сходно својој вишегодишњој пракси и традицији, посетило оделење педијатрије Опште болнице у Јагодини и притом уручило пакетиће деци која су на интерном лечењу. Чувајући свест о вишедимензијоналној мисији Цркве, као и о узвишеној важности харитативне делатности, Црква Божија у Јагодини се присетила речи Господњих: Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме; странац бијах, и примисте ме; наг бијах, и одјенусте ме; болестан бијах, и посјетисте ме; у тамници бијах, и дођосте ми. (Мт. 25, 35-36), као и самог позвања светог Стефана, а и свих хришћана уопште, и пројавила љубави према онима који су у овим радосним данима лишени окружења својих домова и породице, што је протојереј Александар Гајић и поменуо у своме обраћању малишанима.

Оно што посебно треба напоменути јесте да се ове године, по први пут, вишегодишњи подвиг и подухват свештенства Старе јагодинске Цркве прелио и на људе који не припадају клиру – ове године је, научен и подстакнут примером свештенства, у прибављању пакетића и подели истих учешће узео и прослављени јагодински спортиста, господин Иван Петровић, који је изградио успешну каријеру како у земљи, тако и у иностранству. Надамо се да је господин Петровић први од многих, и да ће ова добродетељна активност служити и бити као оно мало квасца који укисели цело тесто и да ће број лаика у наредном периоду бити још већи.

Испред храма Светих архангела Михаила и Гаврила били су: протојереј – ставрофор Лазар Илић, протојереј Александар Гајић, протођакон Нинослав Дирак, катихета Стеван Симоновић и Иван Петровић.

вероучирељ Стеван Симоновић