ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА У БОГОСЛОВИЈИ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТA

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА У БОГОСЛОВИЈИ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГНакон Свете Литургије коју је у школском храму служио Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и молитве Призива Светог Духа, ученици крагујевачке Богословије, како старијих разреда, тако и новоуписани, удостојени су поуке о односу вере и знања коју им је упутио њихов архипастир – Владика Јован. Најважнија је порука да смисао богословског школовања и будућег служења у Цркви проистиче пре свега из вере у васкрслог Господа Исуса Христа сваког полазника овог богословског училишта.

И поред чињенице да примат има вера и молитва, Епископ је богословима указао и на друге услове који су важни за њихово духовно узрастање, као што су љубав, заједница, одрицање од сопствене воље... Истакнута је и нада коју Црква, као Божанска заједница у свету, полаже у будуће пастире који се школују у овој Богословији, јер је ова црквена просветна установа, током свог десетогодишњег постојања, показала да у образовно-васпитном процесу препознаје знаке данашњег времена.

Беседа епископа шумадијског у Богословији "Светог Јована Златоуста"

И приликом ове посете Епископа Господина Јована Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу разговарало се о условима у којима полазници ове школе живе, односно о унапређењу тих услова обезбеђењем нових садржаја, као што је, на пример, завршетак нове фискултурне дворане. Овом приликом је епископ шумадијски Г. Јован, на Литургији одликовао свештеника Небојшу Ракића чином протонамесника.
 
Током свечаног ручка, поуку новопридошлим богословима упутио је и ректор Богословије, протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић, истичући да је на почетку школовања врло важно да ученици прихвате да њихова воља и планови нису најважнији, већ да све треба да се одвија по Божанском промислу.