ДЕЛАТНОСТИ ДУХОВНОГ ЦЕНТРА САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДЕЛАТНОСТИ ДУХОВНОГ ЦЕНТРА САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУБлагословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Г. Јована да се у оквиру Духовног центра Саборне цркве верном народу изнесу основне истине хришћанске вере, а све са циљем истинске обнове литургијског живота наше Цркве, свештенство Саборног храма у Крагујевцу сваке недеље у просторијама епархијске сале организовано ради са својим верницима и организује духовне трибине (на којима гостују еминетни предавачи), разговоре свештеника са верницима, школу црквеног певања и друге активности.

Оно што налазимо у Светом Писму и Светом Предању, оно што су Свети Оци својим учењем и својим животом нама оставили у наслеђе, обавезује нас да здраво и трезвено приступимо хришћанској вери. То је нарочито потребно данас када живимо у свету интелектуалне конфузије, нарочито данас је потребно да схватимо да уколико имамо чиниоце и прегаоце здравог црквеног учења, наша осећања неће да падну у заблуду и наша срца не могу да буду заслепљена. По речима оца Георгија Флоровског:

„Треба прихватити данашњу хришћанску обнову, буђење срца, као дар благодати Божије, као залог Божије милости, али и као призив и позив на поучавање и поимање, на познање Истине, у којој је наш Живот Вечни“... „морамо да богословствујемо не ради задовољавања наше интелектуалне знатижеље, већ ради тога да би смо живели, да бисмо имали живот преизобилни, у Истини која, уствари није никакав систем идеја, већ Личност, и то управо Господ Исус Христос. У погледу овога, Оци јесу истинити и поуздани водичи“.

Једна од првих тема са којом смо се срели у новом циклусу духовних разговора са верницима који је почео 19. 09. 2008. године јесте тема Литургије, о Литургији као Откривењу Царства Божијег је присутнима говорио свештеник Саборног храма отац Срећко Зечевић.

У уводном делу отац Срећко је јасно и аргументовано указао на везу Литургије и есхатологије и о њеном значају и месту које јој припада у односу на на Христологију, Пневматологију и Тријадологију. Сви догађаји везани за икономију спасења по његовим речима посматрани кроз Евхаристију јесу есхатолошки и историјски догађаји. Прави смисао Есхатологије налазимо у Евхаристији у евхаристијском сабрању.

На крају овог излагања верни су имали прилику да постављају питања на тему из живота Цркве и црквеног учења.

свештеник Горан Мићић