ЂУРЂИЦ - КРСНО ИМЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАН

ЂУРЂИЦ - КРСНО ИМЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНСвака недеља је за хришћане празник и радост, јер тада у својим храмовима окупљени око свог епископа или свештеника они сва добра која су примили и која примају од Господа, исте уздижу назад у благодарности тражећи благослов и умоножење истих. И ове недеље 16. 11. 2008. године у многобројним црквама у Крагујевцу али и широм наше Богом чуване епархије, верници су испунили своје цркве узимајући учешћа у Светој литургији. Али овај дан Васкрсења био је нарочито испуњен додатном радошћу празника Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц који многи верници прослављају као своје крсно име или преславу.

Нарочито свечано било је у Саборној цркви, где су многобројни верници поред свог редовног учешћа у Светој литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење братсва Саборног храма и свештенства и ђакона крагујевачких, дошли и да честитају своме архипастиру крсну славу. Радости празника поред многобројног народа али и славара, допринело је и учешће ђака богословије Свети Јован Златоусти из Крагујевца.

Након јеванђелског одломка беседио је протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор крагујевачке богословије, говорећи о значају Светог Писма за нас хришћане и о потреби редовног читања, проучавања и живљења по њему. Нарочито је нагласио да је неопходно свакодневно свој живот усаглашавати по њему, а не Свето Писмо усаглашавати по нама. На крају беседе пожелео је Његовом Преосвештенству Епископу Г. Јовану сретно крсно име и добро здравље и да дуго и правилно управља Речју Истине Божије као архипастир епархије шумадијске.

Након резања славског колача Преосвећени се захвалио свом свештенству, монаштву и верном народу на учешћу у овој славској радости и позвао их на тршезу љубави.

Миодраг Крстић