СЛАВА ГРАДА АРАНЂЕЛОВЦА

СЛАВА ГРАДА АРАНЂЕЛОВЦАНа празник Сабора Светог Архангела Михаила, у петак 21. новембра, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Са владиком су саслуживали свештеници овога храма, као и пречасни синђел Сава, настојатељ манастира Брезовац.

Обраћајући се сабраном народу, који је испунио петропавловску цркву, владика Јован је најпре честитао крсну славу свим свечарима и истакао значај и величину Крсног имена за сваку српску породицу и дом. По владичиним речима, Крсна слава је највећи и најближи заштитник дома и свих чланова породице, те се стога најпре треба обраћати својој слави за молитвено заступништво и помоћ.

Владика је посебно нагласио да слава није ништа друго до домаћа Литургија, кућна Литургија, јер сви ми славећи приносимо Богу оне дарове који се и на Светој Литургији приносе - колач (хлеб), вино и свећа. Зато је веома важно да славимо правилно своју славу, онако како то Црква налаже, и да тако и своју децу и потомке учимо.

Беседа у Аранђеловцу

Након свете Литургије, владика Јован је пререзао славски колач старешини петропавловске цркве, проти Мићи Ћирковићу и остао на славском ручку.

Александар Миловановић. јереј