ЗАДУШНИЦЕ –ДАН КАДА СЕ МОЛИМО ЗА НАШЕ УСНУЛЕ СРОДНИКЕ, БРАЋУ И ПРИЈАТЕЉЕ

ЗАДУШНИЦЕ –ДАН КАДА СЕ МОЛИМО ЗА НАШЕ УСНУЛЕ СРОДНИКЕ, БРАЋУ И ПРИЈАТЕЉЕЗадушнице су дан када се спомињу мртви и када се Црква Христова моли за њих на светим Литургијама и парастосима. Пред почетак Великог Васкршњег поста Црква обележава Месопусне задушнице. Ове задушнице помињу се у типику Велике Цариградске цркве, у деветом веку.

Из канона овога дана, види се да се Црква моли за ''умрле у градовима, пустињама, на земљи и на сваком месту, за цареве, свештенике, архијереје, белце, браћу, другове сроднике, за све родове, старо, младо, децу, сисанчад'' и за оне ''што гроб покри, што вода покри, рат покоси, земљотрес обухвати, убице убише, огањ спали ; који умреше у мору, на земљи, у рекама,изворима и језерима, од зверова, птица, змија, у пустим местима; који умреше од жалости или радости напрасно, које уби мач и коњ, град, снег, или земља засу, које убише чаробни напици, отров; који падоше с висине, дрвета или погиноше од жезла или камена; од грома, у пукотинама земље,од мора, од отровног уједа, коњског гажења, дављења или вешања''.

Као и сваке године на дан Месопусних задушница Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и парастос у Саборном Светоуспенском храму у Крагујевцу. На Литургији су саслуживали свештеници : протојереји ставрофори Зарије Божовић и др Зоран Крстић, јереј Душан Мучибабић, ђакони Саборног храма Небојша Јаковљевић и Иван Гашић. Молитвену атмосферу обогатио је верни народ који је у досад незапамћеном броју дошао да се помоли за своје упокојене.


Саша Антонијевић, јереј