Чланци поређани по датуму: понедељак, 27 јануар 2020

САВИНДАН У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУПразник Светог Саве Првог архиепископа Српског и ове године свечано прослављен у Белошевцу.

Прослављање празника нашег првог просветитеља и учитеља Светога Саве почело је, како и доликује, у недељу у 17 часова празничним бденијем, које су служили јереј Милош Павић и ђакон Немања Стојковић.

САВИНДАН У АЗАЊИДан када наша Света Црква прославља празник првог српског архиепископа и просветитеља, Светога Саву, свечано је обележен у Азањи, селу надомак Смедеревске Паланке.

Света Литургија, у храму Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, окупила је велики број деце, њихових родитеља и наставника. На Светој Литургији су били присутни сви ученици ОШ “Радомир Лазић” као и деца из вртића са својим наставницима, учитељима и васпитачима.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ навечерје Савиндана, у Градском позоришту у Смедеревској Паланци са почетком у 18 часова одржана је академија у част првог српског архиепископа и просветитеља, Светога Саве Немањића.

Оно по чему је овогодишња приредба била посебна, јесте чињеница да су по први пут у њој учествовали ученици свих основних и средњих школа са територије општине Смедеревска Паланка.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О СВЕТОМ САВИ 2018. ГОДИНЕ

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,

БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА

И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

ОСМИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних седам година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

ЕПИСКОП ЈОВАН МОЛИТВЕНО ПОСЕТИО КРАГУЈЕВАЧКА УЧИЛИШТАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, својим молитвеним присуством увеличао је празновање Савиндана многих крагујевачких школа.

Владика је током читавог дана присуствовао свечаним академијама које се приређују у част првог српског просветитеља и архиепископа Саве. У свакој просветној установи у којој је био, Епископ Јован је, заједно са директорима, свештеницима и члановима школских колектива, резао славске колаче честитавши свима школску славу, а најмлађима пожелевши успешно и квалитетно образовање.

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ Саву да похвалим, знања, Боже мој, даруј ми! (Теодосије)

Већ осам векова наша света помесна црква прославља свога заштитника и патрона Светога Саву, првог српског архиепископа. И ове године нам је припала част да наш храм на Аеродрому свечано обележи 27. јануар, када прослављамо Светога Саву. Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић (старешина храма), протонамесник Немања Младеновић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Александар Ђорђевић. Свечаности је присуствовао велики број верника, најмлађих чланова наше цркве, и чланови дечијег хора који су прославили своју крсну славу и свога заштитника Светога Саву. Хор постоји већ десет година, и под управом и бригом јереја Ивана Антонијевића окупља сваке године велики број деце.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

СВЕТОСАВСКО ЈУТРО У ОПАРИЋУ “...Род је српски, драги Боже,
У последње дане ове,
Тешко Теби сагрешио,
Од Тебе се отпадио.
Али има јоште срца,
Која ти се Боже моле:
То су деца, деца српска,
Она Тебе Боже воле...”

ХРАМОВНА СЛАВА У СИОКОВЦУУ понедељак 27/14. јануара наша света Црква прославља дан посвећен Светом Сави, првом Архиепископу српском.

Као и претходних година, празник Светог Саве у Сиоковцу протекао је свечано и радосно.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУНа дан 27. јануара када наша Света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву у свим храмовима орашачког намесништва служена је Света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник.