Чланци поређани по датуму: недеља, 30 август 2020

ОТАЦ ДОСИТЕЈ: ЗА ВЕЧНОСТ НАМ ЈЕ ДОВОЉНО ОВО ШТО ЈЕ ДОСТУПНО!

Отац Доситеј, игуман Манастира Ћелије, подсећа да нама Господ за наше спасење “не тражи ништа више од овога што нам је доступно - а доступан нам је - наш ближњи, људи који нас окружују и према њима да се не грешимо и њих да заволимо тако као самога себе - тада постижемо Отројичење - постајемо слични Светој Тројици која је Љубав”.

МОЛИТВА ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У СТАНОВУУ недељу 30. августа у храму Светог Пантелејмона у Станову, упућена је молитва за почетак нове школске године.

После молитве у храму, служашчи протојереј Сретко Петковић је упутио речи охрабрења, савете и позвао да убудуће будемо бројнији , јер само Господу дугујемо све што имамо и живот и дарове и заштиту пре свега духовну, коју добијамо на земљи и само Господа замолимо да нас крепи, штити и просветљује.

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ДРАГАНА МИЛИНА НА ТЕМУ “ШТА ЈЕ БИБЛИЈА?”У недељу, 30. августа 2020. године, у свечаној сали Саборног храма одржано је прво предавање у оквиру једанаестих Великогоспојинских свечаности. На тему: “Шта је Библија? – Нови превод Старог завета са масоретског текста” говорио је др Драган Милин, дугогодишњи професор Старог завета на Православном богословском факултету у Београду.

У уводном слову, водитељ програма протојереј Срећко Зечевић је поздравио окупљене у име Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована чијим благословом се прослављају једанаесте Госпојинске свечаности. Такође, јереј Срећко се захвалио и уваженом предавачу протојереју-ставрофору др Драгану Милину и у кратким цртама представио његов рад.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТА ЗА КУПОЛУ ХРАМА СВИХ СВЕТИХ У СЕЛУ СВЕТИЊАУ недељу, 30. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је крст за куполу храма Свих Светих у селу Светињи надомак Крагујевца.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милан Томић, протонамесници Гојко Марковић и Слободан Радивојевић, јереј Милан Петровић и протођакон Иван Гашић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 30. августа 2020. године у храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу (Врбичка црква), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Слободан Раковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Милош Митровић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Бабић.

СЛОВО ДР НЕМАЊЕ ДЕВИЋА ПРИЛИКОМ ОТВАРАЊА ЈЕДАНАЕСТИХ ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИВаше преосвештенство, часни оци, драги пријатељи,

Данашња централна тема Госпојинских свечаности носи назив: “Богородице, рођењем Сина твога Господа Исуса Христа, рођена је црква”. Пред нама је много учених теолога и отаца, па стога дозволите да на ову тему говорим не као теолог, јер теолошких школа немам, нити као научник, јер је “вера учених људи”, како је назвао Свети владика Николај, често сувише сумњичава и више окренута религији него побожности. Дозволите да беседим као представник своје генерације, рођене на развалинама заблуда југословенске и европејске идеје, као ваш брат и син Шумадијске епархије.