Чланци поређани по датуму: мај 2022

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ

У уторак, шести по Васкрсу, када наша Црклва молитвено прославља светог Апостола Андроника и Јунију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма.

ПРЕОСВЕЋНИ ЕПИСКОП ЈОВАН: “ПРЕКО ДРУГОГА ИДЕМО У СПАСЕЊЕ, ПРЕКО ДРУГОГА ИДЕМО ДО БОГА”

У понедељак, шести по Васкрсу, када наша света Црква слави светог апостола Андроника и свету Јунију, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Преосвећеном су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Немања Младеновић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су богослови: Филип Берић, и Василије Тешић.

200 ГОДИНА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У БРЗАНУ

У шесту недељу по Васкрсу 29. маја 2022. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску литургију при храму Светог Пророка Илије у Брзану код Баточине.

Владики Јовану су саслуживали протојереји-ставрофори Рајко Стефановић, Звонимир Витић, Спасоје Јанковић,Срећко Зечевић, Лазар Илић, Милић Марковић, протојереји Славиша Илић, Синиша Раденковић, Саша Антонијевић, Бојан Димитријевић, Владан Костадиновић и Дејан Марковић, те протођакони Иван гашић, Небојша Јаковљевић и Александар Ћорћевић.

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЧЕТВРТИ ЛЕВАЧКИ ВИНО ФЕСТ У РЕКОВЦУ

У суботу 28. маја 2022. године у Хотелу “Левач” у Рековцу свечано је отворен четврти по реду “Вино фест”.

У име општине Рековац присутном народу и излагачима се у уводној речи обратио председник општине Рековац Г. Др. Александар Ђорђевић, истакавши да је ова идеја о организацији Левачког вино феста настала 2017. године када су се сви произвођачи вина договорили да организују ову заиста посећену манифестацију.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ИЛИЈЕ НА ГРАДСКОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У суботу, 28. маја 2022. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Пахомија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Илије на градском гробљу у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, игуман манастира Пиносава архимандрит Петар Драгојловић, протојереј Драган Икић, протонамесник Срђан Ковачевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак пети по Васкрсу, када се наша Света Православна Црква молитвено сећа Светог мученика Исидора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете. Петке у крагујевачком насељу Виногради уз саслужење братства овога светога храма.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ: ОТВОРИМО ДУХОВНИ ВИД

У пети четвртак по Васкрсу 26. маја 2022. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владики Јовану су саслуживали јереји Владан Костадиновић и Стефан Дамјановић.

ДАНИМА СЛОВЕНСКЕ КУЛТУРЕ И ПИСМЕНОСТИ У КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

У организацији Канцеларије за верску наставу колубарско-посавског намесништва, на дан светих Кирила и Методија, ученици основних и средњих школа из Лазаревца су имали прилику да узму учешће у активностина посвећеним Данима словенске културе и писмености и тако одају поштовање овим дивним Светитељима.

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

У простору парохијског дома при храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу од 25. до 29. маја 2022. године одржава се хуманитарна акција под називом “АКО ИМАШ ДОНЕСИ, АКО НЕМАШ ОДНЕСИ”.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “СТОПАМА КИРИЛА И МЕТОДИЈА”

У част прославе словенских апостола, на дан празника, 24. маја 2022. године, као завршна активност у реализацији пројекта “Стопама Кирила и Методија”, у здању Старе крагујевачке скупштине која се налази у порти Старе цркве у Крагујевцу, отворена је изложба која носи исти наслов.

СВЕТО ПИСМО ТЕМА 12. РАЗГОВОРА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВЦУ

У понедељак, 23. маја 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржани су дванаести по реду разговори о вери –Упознајмо православље. Тема разговора било је Свето Писмо. С обзиром на то да је на претходним сусретима постављано много питања, која су била у вези са Библијом, одлучено да овај сусрет буде посвећен најважнијој књизи хришћанства.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ БРЕСНИЦА

У среду, 25. маја 2022. године, у Петој недељи - Самарјанке, када наша Света Црква слави Оданије празника Преполовљења, Светог Епифанија епископа Кипарског, Светог Германа патријарха Цариградског и Светог мученика Панкратија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САБРОНОЈ ЦРКВИ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ

У уторак 24. маја 2022. године, када наша Света Црква прославља Свете учитеље словенске Кирила и Методија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Саброној цркви Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали свештеници и ђакони саборног храма.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве са редовног заседања одржаног у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. маја 2022. године.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ГДЕ ИМА ВЕРЕ ТАМО ИМА ЧУДА”

А Исус им рече: Нема пророка без части осим на постојбини својој и у дому своме. И не учини онде чудеса многа због неверја њихова. (Мт 13, 57-58)

У понедељак пети по Васкрсењу Гопдњем, када наша света Црква слави светог Апостола Симона Зилота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архиjeрејску литургију у храму Светога Саве у Крагујевачком насељу Аеродром. Преосвећеном су саслуживали протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Александар Ђорђевић.

Стефановић честитао владики Доситеју на избору за епископа војног

Министар одбране Небојша Стефановић честитао је данас владики Доситеју Хиландарцу на избору за епископа липљанског, викара Патријарха српског и епископа војног, саопштило је Министарство одбране.

Стефановић је у честитки навео да га посебно радује што је Војска Србије добила епископа са официрским искуством, наводећи да верује да ће то епископу, поред искуства стеченог у цркви, помоћи да на најбољи начин разуме „тежак војни позив” и да „буде духовни ослонац нашим војницима”.

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ ХРАМОВНА СЛАВА МАНАСТИРА НИКОЉЕ

У пету недељу након Васкрсења Христовог када се молитвено сећамо жене Самарјанке и преноса моштију Светог Николаја мириликијског чудотворца, 22. маја 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Никољу рудничком.

ХРАМОВНА СЛАВА У ЕРДЕЧУ

У недељу пету по Пасхи 22. маја, када наша Света Православна Црква слави пренос моштију Светога оца Николаја Мирликијског чудотворца литургијским сабрањем прослављена је храмовна слава у храму Светог оца Николаја Мирликијског у Ердечу.

Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Милић Марковић уз саслужење протојереја Слободана Бабића, јереја Стефана Дамјановић, јереја Александра Цветковића и ђакона Немање Стојковића.

СМОТРА У РЕКОВЦУ

Уз благослов Његовог преосвештенства православног епископа шумадијског господина Јована, у порти храма Светог Романа у Рековцу одржана је 21. Смотра народног стваралаштва деце Шумадије и Поморавља.

На смотри су се представила културно-уметничка друштва из Шумадије и Поморавља, која негују традицију изворности и кореографисаног фолккора.

Страна 1 од 4