СВЕТО ПИСМО ТЕМА 12. РАЗГОВОРА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВЦУ

СВЕТО ПИСМО ТЕМА 12. РАЗГОВОРА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВЦУ

У понедељак, 23. маја 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржани су дванаести по реду разговори о вери –Упознајмо православље. Тема разговора било је Свето Писмо. С обзиром на то да је на претходним сусретима постављано много питања, која су била у вези са Библијом, одлучено да овај сусрет буде посвећен најважнијој књизи хришћанства.

Јереј Марко Јефтић говорио је о Светом Писму као извору Божијег Откривења, које се оправдано назива и Књигом живота. Свето Писмо, како је наглашено, треба да буде заступљено у нашим животима, да га читамо и упијамо, јер се на тај начин реч Божија усађује у наше биће. Отац Марко упознао је аудиторијум са развојем Библије, тумачењем и особеностима.

Јереј Ненад Марковић је представио светописамски канон и услове по којима је нека књига била прихваћена или одбачена од стране Цркве. Отац Ненад говорио је о појму неканонских и апокрифних књига. Пред крај предавања, присутни су се, такође, укључили у разговор својим питањима, желећи да сазнају на којим се све језицима у далеким земљама проповеда Свето Писмо. Занимало их је и на који начин је оно постало толико читано и заступљено широм света. Младеновачки свештеници су одговорали да се почело ширити још у давна времена, захваљујући Светим Апостолима, који су преносили реч Божију разним народима на мноштву језика, те да Свето Писмо треба проповедати и на народном језику. Разговор је потрајао више од два сата у изузетној атмосфери.

јереј Марко Јефтић